matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
przedziały monotoniczności,ekstrema
kara:
Oblicz ekstrema i podaj przedzialy monotoniczności.
x
2
−x
f(x)=
e
x
23 lis 15:49
kara:
pomoze ktos?
23 lis 16:37
konrad:
https://matematykaszkolna.pl/strona/387.html
https://matematykaszkolna.pl/strona/381.html
23 lis 16:38
Patronus:
(2x−1)*e
x
− (x
2
−x)*e
x
f'(x) =
e
2x
(2x−1)*e
x
− (x
2
−x)*e
x
= 0
e
2x
e
x
*(2x−1−x
2
+ x) = 0 e
x
= 0 => x∊∅ lub x
2
− 3x + 1 = 0 Δ = 9−4 = 5
3+
√
5
x
1
=
− min
2
3−
√
5
x
2
=
2 − max
2
f↑ dla x ∊ (−
∞
;x
2
) ∪ (x
1
;
∞
) f↓ dla x∊ (x
2
;x
1
)
23 lis 16:41
kara:
−3+
√
5
−3−
√
5
a mnie wyszlo,ze f↓ (−
∞
,
> i <
,+
∞
)
−2
−2
−3+
√
5
−3−
√
5
f↑<
,
>
−2
−2
−3+
√
5
minimum w
−2
−3−
√
5
max w
−2
23 lis 16:53
kara:
to jest zle?
23 lis 17:09
kara:
?
23 lis 17:47