Usuń niewymierność z mianownika ułamka ...
Maciej: Proszę o pomoc ! Usuń niewymierność z mianownika ułamka !
a) 2√5
−−−−−−−−−−−−−−
2√5+4
b) 2√6
−−−−−−−−−−−−−−
√6 + 2
c) 3−√2
−−−−−−−−−−−−−−−
√2 +2
d) 4−2√3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4+2√3
e) 2√6−√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2√6+√2
f) 3√15+√3
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
√3−3 √15
22 lis 23:44
22 lis 23:45
Maciej: Wiem ale niewiele mi to mówi ... nie umiem tego zrobić wychodzą mi złe wyniki ...
22 lis 23:47
Maciej: Pomoże ktoś

?
22 lis 23:52
aniabb: | √5 | | √5(√5−2) | | 5−2√5 | |
| = |
| = |
| = 5−2√5 |
| √5+2 | | (√5+2)(√5−2) | | 5−4 | |
22 lis 23:55
Maciej: Dziękuję bardzo

A mógłby ktoś jeszcze ze 2−3 przykłady zrobić bo chce mieć je jutro do
szkoły zrobione przynajmniej 2 przykłady proszę. Pozdrawiam i bardzo dziękuję
23 lis 00:01
aniabb: | 2√6 | | 2√6(√6−2) | | 12−4√6 | | 12−4√6 | |
| = |
| = |
| = |
| =6−2√6 |
| √6+2 | | (√6+2)(√6−2) | | 6−4 | | 2 | |
23 lis 00:04
Maciej: Bardzo dziękuję

Jeszcze z jeden by mi się przydał
23 lis 00:10
aniabb: spróbuj sam .. ja poprawię błędy
23 lis 00:20