grancia ciągu
Monika: | | log4(n+1) | |
limn→∞ |
| |
| | log5(n+1) | |
22 lis 22:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co jest większe

log
4(n+1) czy log
5(n+1)

wtedy będziesz znać odpowiedź ... jaka jest to granica
22 lis 22:30
Monika: lo5(n+1) jest większa ale co to ma do znaczenia
22 lis 22:31
ICSP: [C{Arturze]] mi sie zdaje że granica to log
4 5
22 lis 22:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
akurat źle odpowiedziałaś
masz rację ... nie ma to (większego) znaczenia
| | log4(n+1) | |
ale możesz zamienić log5(n+1) = |
| |
| | log45 | |
i po tej zamianie masz już jawną postać granicy
22 lis 22:34
Monika: | | log45 | |
limn→∞ log4(n+1)* |
| =lim n→∞log 45=lim n→∞log 45  |
| | log4(n+1) | |
22 lis 22:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
= log45 i koniec
22 lis 22:46
Monika: | | 2n+3n | | 4n | | (1/2)n+(3/4)n | |
a np. limn→∞ |
| =limn→∞ |
| ( |
| )=0 |
| | 4n−3n | | 4n | | 1−(3/4)n | |
22 lis 22:49
Ajtek:
Tak też można.
22 lis 22:52
Monika: a jak a np. limn→∞ 2√2*4√2*...*p2n{2}
22 lis 22:59
Monika:
22 lis 23:20
Artur z miasta Neptuna:
Kazdy pierwiastek zmieniasz na potege ... Masz sume poteg
potegi tworza ciag geometryczny o q<1
Suma tego ciagu geometrycznego to?
A wiec granica to?
22 lis 23:25
Ajtek:
No to mamy:
2
1/2*2
1/4*2
1/8*...*2
1/(2n)
| | 1 | | 1 | |
Wykładniki tworzą ciąg geometryczny gdzie a1= |
| , q= |
| . |
| | 2 | | 2 | |
Policz sumę tego ciągu, korzystając z tego
297.
Granica wynosi 2, chyba.
22 lis 23:27
Mila: Moniko, w I możesz zamienić na ln.
22 lis 23:38
Ajtek:
Mila dobry wieczór

.
(Różowy ICSP) cześć, nie zauważyłem Ciebie wcześniej

.
22 lis 23:39
Mila: Witam wieczorową porą.
22 lis 23:58