Monotoniczność funkcji f(x) = sin x
Kuba5093: Jak jest z monotonicznością funkcji f(x) = sin x.
22 lis 21:20
Kuba5093: Sinusoida maleje i rośnie okresowo tylko jak to wyrazić ?
22 lis 21:22
aniabb: pochodną

przedziałami

graficznie... do wyboru ..
22 lis 21:24
22 lis 21:25
Basia:
rośnie w przedziałach <−π2+2kπ; π2+2kπ>
maleje w przedziałach <π2+2kπ; 3π2+2kπ>
22 lis 21:25
Basia: co dlaczego ?
przecież widzisz, że w przedziale <−90; 90> rośnie
a ponieważ jest okresowa z okresem 360=2*180 to rośnie w każdym przedziale postaci
<−90+2k*180; 90+2k*180>
analogicznie w przedziale <90; 270> maleje
a ponieważ jest okresowa z okresem 360=2*180 to rośnie w każdym przedziale postaci
<90+2k*180; 270+2k*180>
22 lis 21:27
Kuba5093: 2π to okres podstawowy więc 2kπ będzie to ilość okresów uzależnionych od liczby k ?
22 lis 21:29
Basia: oczywiście tak; k∊Z (jest dowolną liczbą całkowitą)
dla k=0 dostajesz te przedziały początkowe
dla k=1 dla ↗ <3π2; 5π2> i dla ↘ <5π2; 7π2>
i tak dalej
22 lis 21:33