ciągi
henio: w ciągu arytmetycznym a5= − 31 i a10= −66. Oblicz a i r oraz sume 12 początkowych wyrazów
ciągu
22 lis 19:42
22 lis 19:49
henio: an=a1+(n−1)r
a5=a1+(5+1)r i a 10= a1+(10−1)r
a5= −31 i a 10 = −66
22 lis 20:01
Basia:
a
5 = a
1+(5−1)r = a
1+4r = −31
a
10 = a
1+(10−1)r = a
1+9r = −66
masz układ równań
a
1+4r = −31
a
1+9r = −66
pomnóż (1) przez −1 i rozwiąż metodą dodawania stronami
albo od (2) odejmij (1), wtedy będzie
a
1+9r − a
1 − 4r = −66−(−31)
5r = −35
policz r
potem z byle którego równania wylicz a
1
a
12 = a
1+11r
wylicz
podstaw bo już masz wszystko policzone i dokończ rachunki
22 lis 20:12
Piotr:
podstawisz za a5 i a10 podane wartosci i wyliczysz a1 i r.
a moze tak bedzie prosciej :
a10−a5 = 5r
a5 − 4r = a1
22 lis 20:14
henio: mam tak
−31 = a1 + 4r
−66 = a1+9r
−31=a1+4r
a1= − 9r−66
−31= −9r −66 +4r
a1= 9r+66
−31+66 = −5r
a1= 9r+66
35= −5r
a1=9r +66
r= −7r
a1= −63+66 =3
suma w ciagu arytmetycznym
S12= a1+a12 *12
2
a12=3+(12−1)*(−7)
a12=3−77 = −74
S12 =3+74 *126 = 462
2 12 skrócone przez 6 i 2 tez skrócona
22 lis 21:38
Basia:
r dobrze wyliczone; a1 źle
a1 = −9r−66 = −9*(−7)−66 = 63−66 = −3
(w szóstej linijce zjadłeś minusy przy a1)
no i resztę też trzeba poprawić
22 lis 21:42
henio: tzn?
22 lis 21:57