Dzialani ana liczbach rzeczywistych ...
Kasia love. : Jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego ma długość √17 . Wyznacz dugosci pozostalych
bokow tego trojkata, wiedzac ze dlugosc drugiej przyprostokatnej jest liczba niewymierna, a
dlugosc przeciwprostokatnej jest liczba naturalna mniejsza od 6.
22 lis 17:08
.:
√17<c<6 i c∊N+ to c= 5
b2= c2−a2=25−17=8
a=√17 , b= √8 c= 5
22 lis 17:37
Kasia Love: Troche skomplikowane xd ale to napewno dobrze?
22 lis 17:39
Kasia Love: troche nie logiczne rozwiazanie chyba
22 lis 17:46
Kasia Love: Prosze pomocy
22 lis 17:58
.:
Co tu widzisz "nielogicznego" ?
22 lis 18:07
Kakasia: chociazby skad sie wzielo 5 no bo pisze ze jednaliczba jest mnijesz od 6 ale o trzeciej jest
mowa tylkko ze jest niewymierna
22 lis 21:33
.:
A jaka liczba naturalna zawiera się między (√17 ,6) ?
22 lis 21:35
aniabb: a ile znasz naturalnych większych od 4,123 i mniejszych od 6
22 lis 21:35
.:
22 lis 21:36
Kakasia: no jej dobra. ale to trzeba jakos w tym zadaniu zawrzec bo ta sorka jest porobana ja nie
rozumieim nic bo jest nowytemat a on ' pomozcie mi' do klasy przy pierwszym zadniu z nowego
dzialu xd
22 lis 21:38
aniabb: słownie jak niżej albo symbolami jak w 1 poście

potem napisać korzystam z twierdzenia Pitagorasa i policzyć te kwadraty
22 lis 21:41
Kakasia: a dalibyscie rade zrobic cos takiego ?
Udowodnij ze liczba jest podzielna przez 10
717+7{16)+715 − 1 ? bo tego mi brakuje do pelni sukcesu xd?
22 lis 21:43
22 lis 21:44
Kakasia: to z 16 tez do potegi aelz zle m isie wpisalo xd
22 lis 21:44
Kakasia: ale nie mza zadnego symbolu objasnionego ani nic dlatego nie orzumiem :9
22 lis 21:44
aniabb: bo tam tylko wyciągasz przed nawias kolejne liczby to co wyjaśniać

nie wiesz że 7
2 =49

że 49+1= 50
22 lis 21:54
.:
22 lis 21:55
Kakasia: oj bo ale jej dla nmnie to skomplikowane wsyzstko xd
22 lis 21:57
aniabb: pogrupowane parami i pokazane że w każdej parze jest iloczyn z 10
22 lis 22:06