Udowodnij ze liczba jest podzielna przez 10
Kakasia: 717 + 716 + 715 − 1 Udowodnij ze liczba jest podzielna przez 10
22 lis 17:52
.:
717+715+ 716−1=715(72+1)+ (716−1)= 715*10*5+ (716−1)
(716−1)= (78−1)(78+1)= (74−1)(74+1)(78+1)= (72+1)(72−1)(74+1)(78+1)=
=50*(72−1)(74+1)(78+1)= 10*k , k∊C
cała ta liczba jest podzielna przez 10
22 lis 18:15
Kakasia: a co to jest k ?
22 lis 21:32
aniabb: k to całkowita liczba zastępująca te wszystkie nawiasy
22 lis 21:43
aniabb:
717+716+715 − 1=717+715+716 − 1 =
wzór a2−b2 = (a−b)(a+b) kilka razy użyty
715(72+1)+(78−1)(78+1) = 715(49+1)+(74−1)(74+1)(78+1) =
= 715(50)+(72−1)(72+1)(74+1)(78+1) =
= 715(50)+(50)(72+1)(74+1)(78+1) =
= 715(50)+(50)(72+1)(74+1)(78+1) =
w
23 lis 09:59
aniabb: nie to nacisnęłam

.. w obu kawałkach jak widać jest 50 ..wyciągamy przed nawias
=
50*(
715+
(72+1)(74+1)(78+1) ) =
=
10*5*(
715+
(72+1)(74+1)(78+1) ) =
=
10* k gdy k = 5*(
715+
(72+1)(74+1)(78+1) )
a ponieważ tam masz tylko dodawanie i mnożenie liczb naturalnych więc k∊ N
więc jest podzielne przez 10
23 lis 10:03
aniabb: Nie to zamieniłam na 50

miał być ten nawias (7
2 +1) ..buuuu

pierwszy nawias z tych niebieskich od pojawienia się 50 zamień na (7
2 −1)
23 lis 10:06
krystek: A może w ten sposób wyjaśnimy jeżeli liczba ma być podzielna przez 10 to musi być
wielokrotnością liczby dziesięć .
na prostym przykładzie
Czy 7a+3a jest podzielne przez 2?
a(7+3)=10a=2*5a =2*k
23 lis 10:12