22 lis 17:02
Artur z miasta Neptuna:
Styczna do okregu? najprosciej −−− styczna do okregu w danym punkcie wyznaczasz z ukladu rownan
(rownanie ogolne okregu i rownanie ogolne prostej) dla ktorego (tego ukladu) jest tylko jedno
rozwiazanie i tym rozwiazaniem jest punkt stycznosci
22 lis 17:12
karola: Rozwiązując układ równań prostej i okręgu wyznaczymy współrzędne punktów A i B y= x+1 −−−
równanie siecznej x2 +y2 −6x −2y +1=0 x2 +( x+1)2 −6x −2(x+1)+1=0 => 2x2 −6x =0 => x (x −3)=0
to x = 0 v x = 3 więc y= 1 v y = 4 A( 0,1) B(3, 4) Przekształcamy równanie okręgu : ( x −3)2
+(y −1)2= 9 S( 3,1) r = 3 teraz łatwo napisać równania stycznych styczna AC: (x−3)*(xA −3) +
(y−1)(yA − 1)=9 stycznaBC: ( x −3)(xB −3) + ( y−1)(yB −1)=9 podstawiając współrzędne punktów A
i B
nie rozumiem skad wzięło się tutaj to :
eraz łatwo napisać równania stycznych styczna AC: (x−3)*(xA −3) + (y−1)(yA − 1)=9 stycznaBC: (
x −3)(xB −3) + ( y−1)(yB −1)=9 podstawiając współrzędne punktów A i B
22 lis 17:16
karola: skopiowałam to zadanie z tego linku , ta kopia jest mało przejrzysta więc odsyłam do linku..
22 lis 17:17