Pomocy !
Russhoffa: 2
√27 − 4
√48 +
√75 zapisz w postaci a
√b
| | a | | 4 | | 7a − 2b | | 3b − a | |
Wiedząc że |
| = |
| Oblicz a) |
| b) |
| |
| | b | | 7 | | b | | 5a + b | |
Prosze o szybka odpowiedz ! To mega wazne
22 lis 16:48
krystek: 
jedzie już
22 lis 16:50
Russhoffa: Jeej naprawde zalezy mi na odpowiedi na te zadania bo nie mam pojecia jak w ogole sie do nich
zabrac.
22 lis 16:53
krystek: √27=√9*3=...
√48=√16*3=..
√75=√25*3=.. i licz
22 lis 16:55
22 lis 16:55
Russhoffa: Ale do tego etapu sama doszlam ale co dalej wlasnie ? bo tak ta pierwsza linijka to cale
zadanie a to pod spodem to drugie nie moge tego zzrozumeic pierwiastki to dla mnie czarna
magia

)
22 lis 16:59
Russhoffa: czy to bedzie 2 √9 − 2√3 itd? nie czaje
22 lis 17:01
krystek:
zad 2) podziel licznik i mianownik przez a
b) podziel licznik i mianownik przez b
22 lis 17:02
Russhoffa: jej zrobilam. dziekuje

a co z tym drugim ? co sa dwa podpunkty . jakas podpowiedz?
22 lis 17:03
krystek: zad1
2*3√3−4*4√3+5√3=...
22 lis 17:03
Russhoffa: wlasnie nie potrafie tego zrobic. skad mam wiedziec ile wynosi a a ile b ? bo to nie bedize
takie proste ze a to 4 a b to 7? czy jednak sie myle i bedzie ?
22 lis 17:04
Russhoffa: wlasnie tak rozwiazalam pierwsz dzieki twojej podpowiedi ale to drugie bardziej cos gdybys mi
mogl rozjasnic umysl to bylabym bardzo wdzieczna xd
22 lis 17:05
22 lis 17:07
22 lis 17:08
Rushoffa: ale co mam podstawic nie wiem tego wlasnie. ile bedzie wynosilo a a ile b .. o to mi chodzi
glownie
22 lis 17:09
krystek: podzielony licznik i mianownik przez b
22 lis 17:09
konrad: krystek, a po co takie kombinacje
22 lis 17:09
Rushoffa: nie rozumiem nic nadal
22 lis 17:09
22 lis 17:10
Rushoffa: no tak ale to nie jest tak ze trzeba wliczyc ile wyniesie to a np i podstawic?
22 lis 17:11
krystek: | | b | | 7 | |
lub |
| podstawiasz ułamek |
| |
| | a | | 4 | |
22 lis 17:11
krystek: nie
22 lis 17:11
Rushoffa: | | 4 | | 7 | |
czyli tak.. zamiast a wpisuje |
| a za b |
| ? |
| | 7 | | 4 | |
22 lis 17:13
krystek: @Konrad aby wprowadzić do przykładu b)
22 lis 17:13
22 lis 17:14
Rushoffa: ale po 2 jest jeszcze b? to juz nic nie podstawiam ?
22 lis 17:15
Rushoffa: nie wychodzi mi
22 lis 17:17
krystek: nie ma skróciło się Popatrz dobrze. (Podzielone przez b⇒ skraca się b)
22 lis 17:17
krystek: 4−2=2
22 lis 17:18
Rushoffa: a moglbys zrobic mi ten pierwszy podpunkt i ropisac zebym to zrozumiala bo dzisiaj totalnie nie
kontaktuje a musze to rozwiazac jak najszybciej
22 lis 17:20
22 lis 17:20
22 lis 17:22
Rushoffa: a kiedy to sie skrocilo ?
22 lis 17:23
22 lis 17:25
krystek: Pa pa będę później
22 lis 17:25
Rushoffa: | | 17 | | 27 | |
ale mi wychodza liczby typu |
| * |
| |
| | 7 | | 7 | |
22 lis 17:28
Rushoffa: dzikeuje za pomoc
22 lis 17:29