Przekształcając wykres funkcji
Rysiu: Przekształcając wykres funkcji y= 2x naszkicuj wykres funkcji y= 8x 2x
21 lis 22:07
krystek: Czy to 8*2x ? Jeśli tak to wartości 2x mnożysz przez 8
21 lis 22:11
Rysiu: tak to jest 8 razy 2x, czyli wyjdzie mi 16x tak ? i co dalej ?
21 lis 22:14
krystek: NIEEEEEEEEEE!
21 lis 22:15
krystek: 2x dla x=0 wynosi 1
8*2x dla x=0 ma 8*1=8 itd
21 lis 22:16
Rysiu: dobra ale x nie jest podany i o co chodzi z tym naszkicowaniem ? czy mógłbyś rozwiązać te
zadanie ?
21 lis 22:18
21 lis 22:19
krystek: Poucz się x∊R i oblicz
y=2x dla x=−2 x=−1 x=0 x=1 x=2
21 lis 22:21
PuRXUTM: a może y=8*2x=23*2x=2x+3 i podstawiasz za x i rysujesz.... Przynajmniej tak mi się
wydaje...
21 lis 22:21
Rysiu: dobra to rozumiem ale o co chodzi z całym tym zadaniem? co należy zrobic ?
21 lis 22:22
krystek: @PuRXUTim Też tak można ,ale
Rysiu nie wie jak naszkicować y=2x
21 lis 22:24
krystek: Sposobem PuRXUTm przesuwasz y=2x o wektor [−3,0] czyli 3 jednostki w lewo
21 lis 22:25
Rysiu: wiem jak to naszkicowac tylko nie wiem o co chodzi z tym przeksztalceniem
21 lis 22:25
PuRXUTM:

na czerwono to ostateczne rozwiązanie

Dzięki Krystek za przypomnienie że się przesuwa, ja
głupi bym podstawiał...
21 lis 22:32
krystek: ok
21 lis 22:36