oblicz pole rombu
malutka:

mam romb o bokach równych 4, nie mam podanych żadnych kątów. Jak obliczyć pole tego rombu? nie
musicie robić za mnie tylko mnie naprowadźcie
21 lis 13:02
aniabb: nie da się
21 lis 13:05
Aga1.: Takich rombów jest nieskończenie wiele.
P=42*sinα, gdzie α jest kątem (0,90)
Największe pole będzie miał kwadrat.
Więc P∊(0,16>
21 lis 13:08
malutka: nie rozumiem...
p = 4*4*sinα (1)
P= 16*1
P=16?
skąd te 0,16?
21 lis 13:18
irena_1: Pole rombu musi być dodatnie (większe od zera), a największe pole ma romb
o kątach prostych, czyli kwadrat. I to maksymalne pole jest równe 16.
Pole rombu mieści się więc w podanym przedziale
21 lis 13:20
Aga1.: Jest taki wzór na pole rombu.
W której klasie jesteś.
Wysokość rombu musi być większa od 0 i h≤4
Więc pole P= a*h ,a =4
P>0 i P≤16.
21 lis 13:21
malutka: no to inne pytanie, czy w takim rombie krótsza przekątna jest równa 4?
21 lis 13:24
aniabb: może być równa 4 ..wtedy kąt przy podstawie 60°
21 lis 13:25
malutka:

mam obliczyć pole tych zamazanych na czerwono rombów. długość każdego boku jest równa 4
jestem w 1 liceum
21 lis 13:30
malutka: ale to może być równe czy jest równe?
21 lis 13:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ ... że wszystkie trójkąty (te male) są identyczne
czyli mają równe pola
co za tym idzie
pole zakreskowane = 8* pole małego trójkąta
21 lis 13:32
aniabb: u Ciebie będzie równe
21 lis 13:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
tfu tfu ...
... = 6 * pole małego trójkąta
21 lis 13:32
malutka: a jak obliczyć pole tego małego trójkąta?
21 lis 13:44
aniabb: a2√3/4
21 lis 13:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
mały trójkąt to trójkąt równoboczny −−− znajdź wzór na obliczanie pola takiego trójkąta
21 lis 13:47
malutka: wysokość mi wyszła 2√3
i czy teraz mam policzyć
P=1/2a * 2√3 ?
jeju, chyba za długo przy tym siedzę bo coraz mniej rozumiem...
21 lis 13:51
21 lis 13:51
malutka: 24√3 czy to dobrze?
zrobiłam tak
sin 60*=h/4
√3 /2=h/4
2h=4√3 /2
h=2√3
cos60*=a/4
1/2=a/4
2a=4/2
a=2
P=2√3 *2/2
P=2√3
to jest pole połowy tego małego trójkąta
x2 = 4√3
więc teraz 6* 4√3 =24√3
proszę o opinię czy dobrze
21 lis 14:19
aniabb: wynik OK ..metoda .. wstąpił do piekieł ..po drodze mu było
21 lis 14:20
malutka: hehe, ja lubię trochę gmatwać... dzięki!
21 lis 14:27