rozwiaz nierownosc ,
Adi: jestem w polowie mam tak:
(x−1) (x2+3x−10)≥ 0
a=1 b=3 c=−10
Δ=b2 − 4ac
Δ=32−4*(−1)*(−10)= 9 + 40 = 49 to jest dobrze?
21 lis 13:24
aniabb: Δ=32−4*1*(−10)= 9 + 40 = 49 tak jest dobrze
21 lis 13:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze
i co dalej
21 lis 13:27
Adi: √Δ = 3
| | −b −√Δ | | 3−3 | | 0 | |
x1= |
| = |
| = |
| =....... JAK TU MA BYĆ ? |
| | 2a | | 2*1 | | 2 | |
| | −b +√Δ | | 3+3 | | 6 | |
x2= |
| = |
| = |
| =2 |
| | 2a | | 2*1 | | 2 | |
to całe jest dobrze?
21 lis 13:40
Adi: aj źle jest √Δ= 7
21 lis 13:42
u: | | −b−√Δ | | 3−7 | | 4 | |
x1= |
| = |
| = |
| =2 |
| | 2a | | 2*1 | | 2 | |
| | −b+√Δ | | −3+7 | | 4 | |
x2= |
| = |
| = |
| =2 |
| | 2a | | 2*1 | | 2 | |
teraz dobrze?
21 lis 13:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle
minus zgubiony przy podstawieniu 'b'
21 lis 13:56
adi: | | −4 | |
czyli bedzie |
| ? W x 1 |
| | 2 | |
21 lis 13:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie zgaduj tylko przelicz x1 od początku
21 lis 13:59
adi: i co dalej bo juz nie wiem
21 lis 13:59
adi: nie zgaduje nie chce poprostu calego pisac
21 lis 14:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
wylicz ponownie x1
21 lis 14:03
adi: | | −b−√Δ | | −3−7 | | −4 | |
x1= |
| = |
| = |
| = − 2 |
| | 2a | | 2*1 | | 2 | |
21 lis 14:06
Krzysiek : I na przyszlosc . Nie wolno dzielic przez zero .
| | 0 | |
Ale |
| zawsze rowna sie 0 |
| | cos | |
22 lis 03:41
aniabb: −3−7 = −10
22 lis 08:14