jedna niewiadoma
kapi: wylicz t
100=25t+t2
21 lis 09:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
t
2 + 25t − 100 = 0
wielomian kwadratowy
Δ =

t
1, t
2 =
21 lis 09:52
kapi: błąd, ma być: 100=25t+t2
21 lis 09:53
kapi: aha kapnąłeś się

dzieki
21 lis 09:53
irena_1:
t
2+25t−100=0
Δ=625−400=225
| | −25−15 | | −25+15 | |
t1= |
| =−20 lub t2= |
| =−5 |
| | 2 | | 2 | |
21 lis 09:53
aniabb: chyba to do jakiejś fizyki liczyłam wczoraj
21 lis 09:56
kapi: ireno, mały błąd ma być +400

wynik to t
1=3,5
21 lis 09:56
aniabb: i czas powinien wyjść dodatni
21 lis 09:57
kapi: @aniabb dobra pamięć
21 lis 09:57
aniabb: to po co zakładasz nowy post..znajdź poprzedni ..
21 lis 09:58
kapi: @aniabb wiesz co robiłem, przerzucałem na drugą strone zamiast z delty skorzystać, tak to jest
jak się skupi człowiek na fizyce a matme odrzuci
21 lis 09:58
21 lis 09:58
kapi: a mam malutkie pytanie, jeśli tam bym zadał pytanie to tobie w profilu by się pojawiło że
napisałem tam odpowiedź?
21 lis 09:59
aniabb: nie wiem..aż tak tego nie znam..za każdym razem szukam własnych co ciekawszych postów i
sprawdzam co się tam dzieje
21 lis 10:01
aniabb: i tu raczej nie ma żadnego profilu ..tylko można zarezerwować nick, żeby było wiadomo kto jest
kto.
21 lis 10:07
irena_1: Kapi!
To wcale nie taki "mały" błąd. Po prostu na kartce zapisałam +100, zamiast −100.
I takie ładne wyniki mi wyszły...
I nie wiedziałam, że t ma wyjść dodatnie...
Poprawiam wobec tego:
Δ=625+400=1025
| | −25−√1025 | | −25+√1025 | |
t1= |
| <0 lub t2= |
| ≈ 3,5 |
| | 2 | | 2 | |
t>0
t ≈ 3,5
I przepraszam.
21 lis 10:30