kinematyka ruchu po okręgu
Michał: Zadanie z fizyki. proszę o wskazówki

Prędkość samochodu wzrasta jednostajnie z 90km/h do 126 km/h na odcinku drogi o długości 150m,
która jest fragmentem okręgu o promieniu 250m. Wyznacz wartość całkowitego przyspieszenia
samochodu po przebyciu wzdłuż łuku drogi równej 100m.
liczyłem już chyba wszystkimi sposobami świata i wciąż mi nie wychodzi
20 lis 18:50
Michał: .
20 lis 19:29
Michał: .
20 lis 20:01
Michał: .
20 lis 21:16
Michał: .
20 lis 21:33
aniabb: Δv = 36km/h = 10m/s
v0=90km/h = 25m/s
a=Δv/t ⇒t=Δv/a
S=v0t+at2/2
150 = 25* 10/a + 100/2a
as=2 m/s2
S=v0t+at2/2
100=25t+t2
t=3,5s
v=v0+at = 25 + 2*3,5 = 32m/s
an = 322/250 = 4m/s2
a całkowite √42+22 = √20 = 4,472m/s2
20 lis 23:16