nierównosc trygonometryczna
qwerty: nierównosc trygonometryczna
pomóżcie bo nie mam już sily
Czy moze ktoś pomóc mi to zrobic 2cos(x2−{π}{6})<−1 próbuje na wszelkie sposoby ale nie
zgadza mi sie to z wynikiem patrzyłem na stronce ale nie ma takiego przykładu
wiem że to wymaga mnóstwo pracy bo spędziłem nad tym ponad 2h ale postarajcie sie chociaz
troszeczkę mnie nakierować
z góry dziekuje za jaka kolwiek pomoc
ma wyjść (5π3+4kπ,3π+4kπ)
20 lis 21:51
qwerty: w nawiasie π6
20 lis 21:52
krystek: | | 1 | | x | | π | |
Popatrz na wykres gdzie cost<− |
| i dale i za t podstaw |
| − |
| |
| | 2 | | 2 | | 6 | |
20 lis 21:57
qwerty: wyszło mi że cos< − 12 dla to=23π i co dalej
20 lis 21:59
qwerty: wyszło mi że cos< − 12 dla to=23π i co dalej
20 lis 22:00
20 lis 22:02
krystek: | | −1 | |
napisze w stopniach dla ułatwienia sobie cost= |
| |
| | 2 | |
dla t=180−60 oraz dla t=180+60
nierówność jest spełniona dla t∊(120+k*360, 240+k8360)
20 lis 22:06
qwerty: czyli dla
2π3 i
4π3 
? i jak już to mam to co potem

?
20 lis 22:11
krystek: | | 4 | |
t>U{2}[3}π +2kπ i t< |
| π+2kπ i podstaw za t |
| | 3 | |
20 lis 22:13
qwerty: dziękuję Ci dobry człowieku nareszcie mi to wyszło, niech Ci Bóg błogosławi
20 lis 22:16
krystek: Dziękuję Dobry człowieku.
20 lis 22:18