zadanko
Krzychu: Mam takie dziwne zadanie do sprawdzenia
Posłaniec codziennie przebywa trasę w kształcie trójkata równobocznego, którego wierzchołki
stanowią miejscowości A, B, C. Z miejscowości A do miejscowości B posłaniec jedzie z
prędkościa 40 km/h. Z miejsowości B do miejscwowści C jedzie z prędkością dwukrotnie większą.
| | 5 | |
Średnia prędkośc na całej trasie jest równa 55 |
| km/h. Oblicz z jaką prędkościa jedzie |
| | 13 | |
posłaniec z miejscowości C do miejscowości A.
http://zadane.pl/zadanie/1254133
Czy odpowiedź jaką prezentują ci użytkownicy jest ok?
20 lis 21:06
Eta:
Ze średniej harmonicznej
w/g mnie odp: 60km/h
20 lis 21:24
Krzychu: Tak, Twoja odpowiedź jest zgodna z tym, co mam w odpowiedziach.
Ale dlaczego tak akurat?
20 lis 21:26
Krzychu:
20 lis 22:20
Saizou : x− prędkość na odcinku CA
| | km | |
po wyliczeniu wychodzi x=60 |
| |
| | h | |
20 lis 22:22
Eta:
Tak się liczy średnią prędkość na całej trasie
20 lis 22:26
Krzychu: No a ze sredniej arytmetycznej to co wyjdzie?
20 lis 22:29
Saizou : "tylko nie średnia arytmetyczna to błąd jest" słowa naszej nauczycielki fizyki
20 lis 22:31
Krzychu: to co?
20 lis 22:33
20 lis 22:35
Eta:
harmoniczna
20 lis 22:35
Saizou : ogólna zasada to, że średnia prędkość to stosunek całkowitej drogi do całkowitego czasu
| | całkowita droga | |
Vśrednia= |
| , a dla danych odcinków można policzyć czas ze |
| | całkowity czas | |
wzory s=Vt
20 lis 22:35
Eta:

dla
Saizou ( Saizou, a moje zadanie?....... czeka
20 lis 22:38
Saizou : a mogę jutro
20 lis 22:39
Eta:
ok
20 lis 22:39
Eta:
Na maturze
20 lis 22:39
Saizou : tak około 17 będę na forum, jeśli mi się nie będzie ciąć, bo dzisiaj to tak wolno chodziło że
masakra, ale jest już OK i jestem pozytywnej myśli
20 lis 22:40
Krzychu: ale czego nie mogę ze sredniej atytmetycznej?
20 lis 22:40
Saizou : a jaki jest wzór na prędkość średnią
20 lis 22:42
Krzychu: nie wiem o co pytasz.
ale jak są trzy predkosci x,y,z i ich średnia predkosc wynosi w, to chyba w=x+y+z3 nie?
20 lis 22:44
AC:
Eto ten wzór jest zły.
Po lewej stronie masz jednostki prędkości km/h a po prawej masz jednostki kwadratu prędkości
czyli (km/h)
2
Prawidłowy wzór to
| | 3v1v2v3 | |
Vśr= |
| |
| | v1v2+v2v3+v3v1 | |
20 lis 22:44
MQ: Średnią arytmetyczną mógłbyś brać tylko wtedy, gdyby czas przejazdu każdą z tych prędkości był
taki sam.
W tym przypadku masz drogę przebytą każdą z tych prędkości taką samą −− w tym przypadku liczysz
średnią harmoniczną.
W ogólnym przypadku musisz korzystać z definicji prędkości średniej:
(Suma dróg przebytych każdą z prędkości)/(suma czasów poruszania się każdą z prędkości)
20 lis 22:49
Saizou : właśnie NIE
| | Sc | | Vc | |
bo wzór na prędkość średnią to Vśr= |
| , a nie Vśr= |
| |
| | tc | | (ilość V) | |
20 lis 22:50
AC:
Nie Krzychu rację ma Saizou. Zapamiętaj że oprócz średniej arytmetycznej istnie jeszcze
nieskończenie wiele innych średnich, np. geometryczna, harmoniczna, kwadratowa, ważona
itd. W fizyce średnią definiuje się tak jak podał Saizou.Ta średnia fizyczna jest równa
arytmetycznej tylko wtedy gdy czasy przejazdu z danymi prędkościami są takie same.
20 lis 22:52
Eta:
No tak ! oczywista oczywistość

Machnęłam się w przepisywaniu ( myślałam o średnie harmonicznej dwu prędkości
dzięki za poprawkę
| | 3v1v2v3 | |
Vśr= |
| |
| | v1v2+v1v3+v2v3 | |
20 lis 22:53
Krzychu: eh, k*wa tego nie uczą w szkolę, dzięki.
Eta co to za zadanie? Moze bym cos zrobil
20 lis 22:53
20 lis 22:57