Równania,nierówności wartość bezwzględna
kosmita: Witam
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiazuje sie równania,nierówności z wartością bezwzględna
gdzie tego typu bardziej zaawansowanego :
| x−1|+|x+1|=4
|3−x| (większe bądz równe) |2+x|+4
Krok po kroku jak cos takiego rozwiazać bo wiem ze są jakieś 3 etapy mógłby mi ktoś to
wytłumaczyć? Będę bardzo wdzieczny
20 lis 19:22
20 lis 19:54
20 lis 19:54
kosmita: dziękuje
20 lis 20:09
22 lis 10:29
Basia:
x∊(−∞; 3) ⇔ x<3 ⇔ x−3<3−3 ⇔ x−3<0
x∊(−∞; 3) ⇔ x<3 ⇔ −x>−3 ⇔ 4−x > 4−3=1>0
22 lis 10:48
kosmita: To zależy od przedziału jaki będzie znak ? Dokładniej mówiąc chodzi mi o to ,że mając te 4
przedziały czym mam się sugerować stawiając znak mniejszości bądz większości przy danym
wyrażeniu np.
Przedział dla x należacego do (−nieskonczonosci do −3>
i tutaj x +3 mniejszy bądź równy 0 dlaczego tutaj jest mniejszy bądź równy a nie np. większy
Z góry przerpaszam za zagmatwanie ale nei było mnie na lekcjach.
22 lis 10:55
Krzysiek : Masz definicje wartosci bezwzglednej IxI=x dla x≥0 i IxI=−x dla x<0
Ale mozesz tez zapisac to tak IxI=x dla x>0 i IxI=−x dla x≤0 . Sam decydujesz gdzie ta slaba
nierownosc postawisz . Zazwyczaj pisze sie ta pierwsza definicje i tak ucza .
Teraz co wynika ztej definicji. Wartosc bezwgledna nie moze byc liczba ujemna i jesli to co
jest w wartosci bezwzglednej jest ujemne to opuszczajac wartosc bezwzgledna znieniamy znak a
jesli zero i dodatnie to znaku nie zmieniamy .
masz racje ze znak zalezy od przedzialu. mamy ten przedzial (−∞, −3>
Masz teraz |x+3| Teraz czy bedziemy zmieniac znak czy nie opuszczajac wartosc bezwzgledna .
Bierzesz dowolna liczbe z tego przedzialu tyklo nie krance np −20 i wstawiasz za x do
wartosci mamy
Ix+3I=I−20+3I=I−17I<) wyszlo ujemne wiec nalezy zmienic znak opuszczajac wartosc bezwzgledna
I−17I=−(−17)=17
czyli Ix+3I ≤0 . Dlaczego tutaj ≤0 . popatrz te −3 tez nalezy do przedzialu bo on jest
domkniety z prawej strony i jak podstawisz za x =−3 to Ix+3I=I−3+3I=I0I=0 Mozemy teraz
napisac ze dla tego przedzialu
|x+3|=−(x+3)=−x−3 . Bierzemy druga wartosc bezwzgl. czyli |4−x|dla tego samego przedzialu i
wezmy ta sama liczbe z tego przedzialu czyli −20 . To podstawiamy za do wartosci −20
Mamy |4−x|=I4−(−20)I=I4+20I=I24I=24 . Dodatnie wiec nie zmieniamy znaku opuszczajac wartosc
Mamy dla tego przedzialu I4−xI>0 to I4−xI=4−x . Teraz juz bedziesz wiedzial czy zmieniac czy
nie znak opuszcajac wartosc bezwzgledna .
Teraz jesli nasz przedzial wygladal by tak (−∞, −3) czyli otwarty to zauwaz ze −3 nie nalezy
do przedzialu i nasza Ix+3Ibedzie wtedy <0 a I4−xI bedzie ≥0 bo z definicji gdziesz to badz
rowne zero musi byc . Czesc.
22 lis 12:13