geometria
adrian2001: udowodnij ,że prosta y=−x+√2 jest styczna do okręgu o równaniu x2+y2=1
20 lis 18:09
adrian2001: pomocy
20 lis 18:36
krystek: I sposób Odległość prostej od środka okręgu równa się promieniowi( r=1)
II sposób Układ równań i Δ musi równać się zero
20 lis 18:39
20 lis 18:40
Eta:
S(0,0) r= 1
prosta : x+y−
√2=0
jeżeli prosta jest styczna do okręgu ,to odległość d punktu ś od tej prostej jest równa r
| | |0*x+0*y−√2 | | |−√2| | |
d= |
| = |
| = 1=r |
| | √12+12 | | √2 | |
20 lis 18:43