ciag geometryczny
Miśka: Liczby x−3, 2x, 5x+18 (w podanej kolejności) są siódmym, ósmym i dziewiątym wyrazem ciągu
geometrycznego (an). a) Oblicz x. b) Oblicz iloraz q ciągu (an) i podaj jego pierwszy wyraz.
20 lis 09:40
aniabb: a jednak plus przed 18stką
20 lis 09:42
20 lis 09:42
Miśka: delte wyliczylam x1 i x2 tez i co mam dalej zrobic

? delta 225 x1=−9 x2=6
20 lis 09:47
aniabb: no dobra..poprawię
(2x)2=(x−3)(5x+18)
x2+3x−54=0
x=−9 lub x = 6
1° x=−9 ciag −12 , −18 , −27 q= 3/2 a1 = −256/243
2° x=6 ciąg 3 , 12 , 48 q= 4 a1 = 3/1024
20 lis 09:52