ciagi geometryczne
fryta70: Liczby x−3, 2x, 5x−18 (w podanej kolejności) są siódmym, ósmym i dziewiątym wyrazem ciągu
geometrycznego (an).
a) Oblicz x.
b) Oblicz iloraz q ciągu (an) i podaj jego pierwszy wyraz.
19 lis 10:16
aniabb:
(2x)2=(x−3)(5x−18)
19 lis 10:18
fryta70: 3x2−3x+54=0
19 lis 10:23
aniabb: jak już to x
2−33x+54=0 ale i tak brzydkie jak na ciąg..nie masz błędu
19 lis 11:11
fryta70: tak mam w zadaniuu
19 lis 12:00
19 lis 12:15
aniabb: nie mów że
√97 jest piękny

żeby potem liczyć q i a
1 
w normalnych zbiorkowych
zadaniach
19 lis 12:17
19 lis 12:19
aniabb: może...frytkooo..a może 5x+18
19 lis 12:32
fryta70: też się tak zastanawiałam czy nie ma tam błędu

ale tak mam w zadaniu 5x−18
19 lis 13:22
aniabb: to zrób dla 5x + 18 ..jak się przyczepią to powiesz ze sie pomyliłaś w przepisywaniu
19 lis 13:26
Piotr:
licz dla 5x+18. powiesz, ze źle przepisalas
19 lis 13:26
Piotr:
haha
19 lis 13:26
aniabb:
19 lis 13:30