Pytanie dot. wysokości trójkąta
Qmi: Jak obliczyć pole trójkąta omijając jego wysokość, nie mając wysokości.
20 lis 00:29
Basia: to zależy co wiesz
np. z wzoru Herona (jeżeli znasz długości boków)
| | a*b*sin(∡(a,b)) | |
albo z wzoru P= |
| |
| | 2 | |
jeżeli znasz długość dwóch boków i miarę kąta między nimi
20 lis 00:34
20 lis 10:21
Nienor: Wzór na pole trójkąta w geometri analitycznej:
AB=[x
1,y
1] → wektor AB
AC=[x
2,y
2] → wektor AC
20 lis 10:58
Qmi: Ale jak ja to obliczę skoro nie mam punktu C.
Oczywiście na rysunku wyszedł punkt C(−2,5), ale ja to mam wykazać obliczając coś, nie z
rysunku.
20 lis 11:33
Basia:
z wykorzystaniem iloczynu skalarnego to będzie tak:
AB→=[4−(−2); 1−(−2)] = [6;3]
C(x,y)
DC→ = [x−0; y−1] = [x; y−1]
DC→ ⊥ AB→ ⇒ DC→◯AB→0 ⇒
6x + 3(y−1) = 0
AC→ = [x−(−2); y−(−2)] = [x+2; y+2]
DB→ = [4−0; 1−1] = [4,0]
AC→⊥DB→ ⇒ AC→◯DB→=0 ⇒
4(x+2) + 0(y+2) = 0
4x + 8 = 0
x= −2
podstawiamy do poprzedniego równania
6*(−2)+3y − 3 = 0
3y = 15
c[y=5]]
C(−2;5)
jeżeli czegoś nie rozumiesz pytaj
20 lis 12:06
Basia: a no i pole jeszcze, bo wzór podany przez
Nienor jest błędny
AB
→=[6;3]
AC
→ = [−2−(−2); 5−(−2)] = [0; 7]
d(AB
→;AC
→) = 6*7 − 3*0 = 42
P
ABC = 21
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
u
→=[u
1; u
2]
w
→=[w
1;w
2]
iloczyn skalany u
→◯w
→ = u
1*w
1 + u
2*w
2
wyznacznik pary wektorów d(u
→;w
→) = u
1*w
2 − u
2*w
1
20 lis 12:12