Znajdź współrzędne wierzchołka C
Qmi: Znajdź współrzędne wierzchołka C
Punkty
A=(−2,−2)
B=(4,1)
są wierzchołkami trójkąta ABC, a punkt D o współrzędnych (0,1) jest punktem przecięcia się jego
wysokości.
Znajdź współrzędne wierzchołka C
Rozwiązałem tylko do tego momentu:
pr AB y=ax+b
+
__________________
−6a=−3
b=−1
i dalej nie wiem co mam zrobić.
19 lis 10:41
Kpt. Sanders:
| | 1 | |
Punkt D jest w |
| odległości od odcinka AB, wykorzystaj to  |
| | 3 | |
19 lis 10:44
aniabb:

wysokość z C jest prostopadła do AB i przechodzi przez D
prosta AC jest prostopadła do prostej BD
prosta BC jest prostopadła do AD
przecięcie się dowolnych dwóch z wymienionych 3 to współrzędne C
19 lis 10:46
aniabb: trochę mi się wysokość rozjechała ale nie chciało mi się kasować wszystkiego co narysowałam
potem
C(−2,5)
z tą 1/3 wysokości nie byłabym taka pewna..prawdziwe w równobocznym ale w prostokątnym
zdecydowanie nie
19 lis 10:49
Qmi: aniabb i nie trzeba tutaj nic liczyć? Po prostu trzeba znać te definicje które Ty napisałaś i
to wystarczy?
19 lis 11:01
aniabb: wypadałoby policzyć równania tych prostych

ale można odczytać z rysunku i sprawdzić czy
dobrze
19 lis 11:03
Qmi: Na rysunku jest okej, ale mi chodzi o te równania one sprawiają większy kłopot
19 lis 11:08
Nienor: Prosta prostopadła do AB ma wzór ogólny:
l:y=−2x+b (wspołczynnik kierunkowy prostej prostopadłej jest przeciwny i odwrotny, do
wspólczynnika danej prostej)
Prosta l ma przechodzić przez punkt D(0,1)
1=−2*0+b ⇒ b=1
l:y=−2x+1
Punkt C ma więc współrzędne C(x,−2x+1)
Prosta DA ma wzór:
| | y2−y1 | |
p: y−y1= |
| (x−x1) (oczywiście policzenie jej wzoru z układu też jest |
| | x2−x1 | |
poprawne, tylko jak dla mnie za dużo roboty, no i dowiedziałeś się czegoś nowego
Prost prostopadła do p ma wzór:
| | −2 | |
m: y= |
| x+b i przechodzi przez B(4,1)
|
| | 3 | |
Prosta m też przechodzi przez punkt C, więc jego współrzędne można zapisać jako
Z porównania oby rzędnych otrzymujemy:
−2x+11=−6x+3
4x=−8
x=−2
y=−2*(−2)+1=5
Współrzędne C(−2,5)
W zasadzie nawet nie wiem, czy to nadal aktualne
20 lis 10:49
Qmi: Że tak powiem − czarna magia. Wielkie dzięki za poświęcenie swojego czasu na wykonanie tego
zadania. Jak wrócę ze szkoły postaram się napisać czego nie ogarniam, chociaż dziś w szkole
mamy rozwiązać to zadanie, może rozwiążemy to jakimś innym sposobem. Zobaczymy. Wielkie
dzięki.
20 lis 11:50