pochodnnnna
allka : Mógł by mi ktoś wyjaśnić dlaczego pochodna z √3x wynosi 12√3x i dlaczego jest że
√3x = √3x do potęgi 1/2 = 12 √3x do potęgi −1/2
Proszę krok po kroku nie rozimiem tego momentu że nad pierwiastkiem jest 1/2
19 lis 22:18
irena_1: √3x=
√3 * x
12
| | 1 | | 1 | | √3 | |
(√3x)'=√3* |
| * x−12= |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | √x | |
19 lis 22:20
irena_1: Czy teraz zapis jest jaśniejszy?
19 lis 22:21
19 lis 22:21
irena_1: Tam potęga 12 była tylko nad "x", nie nad √3
19 lis 22:22
Beti:
| | 1 | | √3 | |
(√3x)' = (√3√x)' = √3*(√x)' = √3* |
| = |
| |
| | 2√x | | 2√x | |
tak lepiej ?
19 lis 22:22
19 lis 22:23
19 lis 22:24