Pochodne
karol: Pochodne :
sin3 x
x* sin 1/x
arc tg(2x + 1),
ln(x + √x2+1
Umie ktos ?
19 lis 19:13
ICSP: f(x) = sin3x
f'(x) = 3sin2x * cosx
19 lis 19:13
ICSP:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x) = sin |
| + xcos |
| * − |
| = sin |
| − cos |
| * |
| |
| | x | | x | | x2 | | x | | x | | x | |
pewien nie jestem wiec proszę o sprawdzenie
19 lis 19:15
ICSP: f(x) = arctg(2x+1)
| | −1 | |
f'(x) = |
| * 2 |
| | 1 + (2x+1)2 | |
19 lis 19:16
karol: czemu * cosx?
19 lis 19:16
ICSP: f(x) = ln(x +
√x2+1)
| | 1 | | x | | 1 | |
f'(x) = |
| * (1 + |
| ) = |
| |
| | x + √x2+1 | | √x2+1 | | √x2+1 | |
19 lis 19:17
19 lis 19:19
karol: aha a w arctg skad niby *2 za ułamkiem ?
19 lis 19:33
ICSP: masz złożenie funkcji :
arctg x oraz (2x+1) ze wzoru na złożenie musisz jeszcze przemnożyć przez (2x+1) '
19 lis 19:35
karol: czyli powinno byc zapisane (arctgx)' * (2x+1)'?
19 lis 19:41