.
DSGN.: | | n+2 | |
∑ |
| zbadaj zbieżność metoda porównawcza |
| | 2n3−1 | |
19 lis 16:15
19 lis 16:23
DSGN.: znaczy inne przykłady tego typu robie ale do tego prosze o podpowiedz

bo podpowiedz z
| | 1 | |
kiazki mowi zeby porównac z |
| |
| | n2 | |
19 lis 16:28
Krzysiek: | | 1 | | n+2 | | A | |
i wiesz,że ∑ |
| więc ciąg: |
| musisz ograniczać z góry przez: |
| aby |
| | n2 | | 2n3 −1 | | n2 | |
wykazać zbieżność tego szeregu. (A −to jakaś stała, nie wpływa ona na zbieżność )
np. licznik: n+2≤n+n=2n
spróbuj z mianownikiem
19 lis 16:33
DSGN.: − przypuszczam ze szereg jest zbieżny
| | n+2 | | n+n | | 1 | |
− teraz |
| ≤ |
| = |
| |
| | 2n3−1 | | 2n3 | | n2 | |
ale dla n=1 nierówność jest sprzeczna

i nie wiem
19 lis 16:49
Basia: źle szacujesz
2n
3−1
< 2n
3
19 lis 16:53
Krzysiek: a czy: 2n
3 −1 ≥2n
3 ?
| | 1 | | 1 | |
inaczej, czy: |
| ≤ |
| |
| | 2n3 −1 | | 2n3 | |
np. 2n
3 −1 ≥n
3
19 lis 16:54
Basia:
2n
3−1 = n
3+(n
3−1) ≥ n
3
| n+2 | | 2n | | 1 | |
| ≤ |
| = 2* |
| |
| 2n3−1 | | n3 | | n2 | |
i to wystarczy
19 lis 16:56