szeregi
michał: Wskazówki do liczenia szeregów. Mógłyś ktoś mnie tego nauczyć?
15 lis 13:33
michał:
15 lis 13:58
ICSP: Jedna wskazówka :
Rób dużo zadań.
15 lis 13:59
michał: A mógłbyś napisać jak się to bada? Czym dokładnie

.
15 lis 14:06
ICSP: Kryteriami się bada. Na pewno miałeś na ćwiczeniach. Każdy szereg bada sie innym kryterium wiec
niestety nie mogę Ci napisać wszystkiego dokładnie. Jak już mówiłem − zadania, zadania,
zadania
15 lis 14:11
michał: | | n3 + π | |
A mógłbyś rozwiązać to: ∑∞x = 1 |
| ? Bo najszybciej uczę się na |
| | nπ + e | |
przykładach
15 lis 14:16
ICSP: a gdzie jest x ?
15 lis 14:18
michał: miałobyć n = 1

przepraszam
15 lis 14:20
ICSP: | | nπ | |
na moje oko wystarczy wziąć z bn = |
| i z kryterium ilorazowego pokazać co trzeba. |
| | n3 | |
Mogę się oczywiście mylić
15 lis 14:31
ICSP: | | n3 | |
grr bn = |
| oczywiście |
| | nπ | |
15 lis 14:33
michał: kryterium ilorazowego nie miałem.
15 lis 14:44
Krzysiek: Lepiej sprawdzić warunek konieczny (od tego zaczynamy−jeżeli potrafimy policzyć)
15 lis 14:45
ICSP: Krzysiek mi się zdaje ze warunek konieczny tutaj zachodzi.
15 lis 14:47
Krzysiek: aaa bo tam jest n
π a nie nπ

To wtedy jak najbardziej kryterium ilorazowe jest najlepsze w tym przypadku.
15 lis 14:53
michał: a warunek konieczny to jaki? ogólnie nie chodziłem na zajęcia przez 2 tygodnie i staram
nadrobić się zaległości. moglibyście pokrótce napisać jak się sprawdza takie szeregi? Byłbym
bardzo wdzięczny.
15 lis 14:54
ICSP: a
Krzysiek można to ograniczyć tak :
Wtedy z porównawczego można

Tylko nie jestem pewien tego ograniczenia
15 lis 14:54
ICSP: michał nie da się wytłumaczyć od tak szeregów

Ogólnie polecam Ci książce Analiza matematyczna autorstwa Krysickiego i Włodarskiego. Tam
szeregi są dobrze opisane. Na pewno znajdziesz tą książkę w bibliotece akademickiej
15 lis 14:57
15 lis 15:00
ICSP: oczywiście przy n idącym do nieskończoności
15 lis 15:01
Krzysiek: granice ciągu tylko dla n→
∞ liczymy
15 lis 15:04
michał: a masz może jakieś wskazówki jak korzystać z kryterium porównawczego? czyli w jaką stronę dana
nierówność
15 lis 15:35
Krzysiek: w liczniku i mianowniku zawsze patrzymy tylko na to co najszybciej zmierza do
∞.
| | 2n2 | | 2 | | 2 | | 2n2 +n | |
czyli |
| = |
| i ∑ |
| zbieżny więc i ∑ |
| jest zbieżny |
| | n4 | | n2 | | n2 | | n4 +3 | |
(co trzeba udowodnić korzystając z kryterium, bo na razie to tylko tak nam się wydaje.
15 lis 15:40
michał: Ale bardziej chodziło mi o to jakie nierówności dawać np.:
| | 1 | | 1 | |
a) ∑n = 1∞ = |
| ≤ |
| |
| | n2 + 1 | | n2 | |
Dlaczego ta nierówność w lewo, a nie w prawo.
| | 5n2 − 1 | |
b) ∑n = 1∞ = |
| ≥ |
| | n3 + 6n2 + 8n + 47 | |
I tutaj odwrotnie nierówność. Dlaczego? Mógłby jakoś fajnie to wytłumaczyć

?
15 lis 15:43
Krzysiek: dlatego, że:
a) patrząc na największe potęgi:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| , wiemy że: ∑ |
| jest zbieżny zatem przypuszczamy, że i ∑ |
| będzie |
| n2 | | n2 | | n2 +1 | |
| | 1 | |
zbieżny więc musimy szacować od góry ciąg: |
| aby skorzystać z kryteirum |
| | n2 +1 | |
porównawczego.
b)największe potęgi:
| | 5 | |
i ∑ |
| rozbieżny więc i zapewne ten szereg z zadania będzie rozbieżny więc aby to wykazać |
| | n | |
z porównawczego jego rozbieżność szacujemy ciąg od dołu.
15 lis 15:47
michał: a skąd wiemy, że są zbieżne i rozbieżne

?
15 lis 15:53
Krzysiek: z twierdzenia...
∑1/nα jest zbieżny dla α....
rozbieżny dla α...
15 lis 15:54
michał: | | 5 | | 5 | |
w sensie ∑ |
| jest rozbieżny? a np.: ∑ |
| zbieżny? |
| | n | | n2 | |
15 lis 15:55
15 lis 16:03
michał: ok to możę zrobię parę przykładów:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a) ∑n = 1 |
| ≤ |
| Zatem ∑ |
| jest zbieżny |
| | n2 + 1 | | n2 | | n2 | |
| | 1 | |
b) ∑n = 2 |
| i co teraz? jak to znaleźć? |
| | n2 − 1 | |
15 lis 16:09
Krzysiek: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) |
| ≤ |
| i ∑ |
| zbieżny ⇒∑ |
| zbieżny. |
| | n2 +1 | | n2 | | n2 | | n2 +1 | |
b) zależy czy sądzisz że ten szereg będzie zbieżny czy rozbieżny/ wtedy szacujesz od dołu/od
góry...
15 lis 16:13
michał: | | 1 | |
patrząc na to co pisałeś, to będzie zbieżny bo ∑ |
|  ? |
| | n2 | |
15 lis 16:18
michał:
15 lis 16:26
Krzysiek: no tak, więc musisz ograniczyć tak by nierówność się zgadzała.
i teraz trzeba dobrać tak; "A" by ta nierówność zachodziła (wystarczy aby zachodziła od pewnego
'n' )
15 lis 16:33
michał: może być:
1. dla n = 1
0 ≤ 2
2. dla n = 2
3. dla n = 3
4. dla n = 4
15 lis 16:39
Krzysiek: ok może być, tylko dla n=1
więc po prostu nierówność zachodzi od n=2
15 lis 16:52
michał: aha ok
| | 1 + n | | n + 1 | | n | | 1 | | 1 | |
c) |
| = |
| ≥ |
| = |
| * |
| −> rozbieżny ok? |
| | n2 + 1 | | n2 + 1 | | n2 + n2 | | 2 | | n | |
15 lis 17:01
Krzysiek: szacowanie ok.
15 lis 17:03
michał: a reszta?
15 lis 17:07
michał:
15 lis 22:10
michał:
15 lis 22:11
michał:
16 lis 10:03
michał:
16 lis 10:59
Krzysiek: za duże skróty myślowe...
| 1+n | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ≥ |
| |
| i |
| ∑ |
| rozbieżny więc na mocy kryterium |
| n2 +1 | | 2 | | n | | 2 | | n | |
| | 1+n | |
porównawczego ∑ |
| rozbieżny... Musisz to wszystko pisać. |
| | n2 +1 | |
16 lis 11:38
michał: | | 1 | |
a jak obliczyć coś takiego: ∑∞n=1 |
| ? |
| | √n2 + 2n | |
16 lis 11:52
Krzysiek: największa potęga w mianowniku to:
√n2 =n
| | 1 | |
∑ |
| rozbieżny więc szacuj od dołu. |
| | n | |
16 lis 12:01
michał: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| ≥ |
| = |
| = 1 + |
| |
| | √n2 + 2n | | √n2 + 2n + 1 | | n + 1 | | n | |
| | 1 | | 1 | |
Zatem ∑ |
| − rozbieżny więć ∑ |
| również rozbieżny ok? |
| | n | | √n2 + 2n | |
16 lis 12:05
Krzysiek: a skąd ostatnia równość?...
16 lis 12:08
michał: czyli zawsze musimy sprowadzić do postaci gdzie będzie mnożenie? nigdy dodawanie czy
odejmowanie

?
16 lis 12:10
Krzysiek: ale przecież ta ostatnia równość nie zachodzi...Stąd szacowanie jest złe.
16 lis 12:12
michał: ok
Korzystam z kryterium D'Alemberta
| | (2n − 1) * 22n − 1 | |
= |
| = |
| | (2n + 1) * 22n + 1 | |
| | (2n − 1) * 22n | |
= |
| = |
| | 4 * (2n + 1) * 22n | |
| | 2n − 1 | | 2n − 1 | | | | 2 | |
= |
| = |
| = |
| = |
| < 1 |
| | 4*(2n + 1) | | 8n + 4 | | | | 8 | |
więc ciąg jest zbieżny
ok?
16 lis 12:33
Krzysiek: ok, tylko na końcu nie = tylko →2/8
16 lis 12:35
Krzysiek: aha i szereg jest zbieżny.bo ciąg musi zmierzać do zera(aby szereg był zbieżny)
16 lis 12:36
michał: Korzystam z kryterium D'Alemberta
| | an + 1 | | (2n + 1)! | | (2n + 1)! | |
| |
| | = |
| = |
| = |
| | an | | (2n + 3)! | | (2n + 1)! * (2n + 2)(2n + 3) | |
| | 1 | | | | 0 | |
= |
| = |
| → |
| → 0 |
| | (2n + 2)(2n + 3) | | | | 4 | |
czyli jest zbieżny ok?
16 lis 12:42
Krzysiek: ok
16 lis 12:46
michał: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
h) ∑ n = 1 |
| = |
| ≤ |
| Na podstawie ∑ |
| |
| | (n + 1)(n + 4) | | n2 + 5n + 4 | | n2 | | n2 | |
| | 1 | |
jest zbieżny więc szereg ∑ |
| też jest zbieżny. |
| | (n + 1)(n + 4) | |
| | n2 | |
i) ∑ n = 1 |
| znowu kryterium D'Alemberta. |
| | 3n | |
| (n + 1)2 * 3n | | n2 + 2n + 1 | | | |
| = |
| = |
| |
| 3n + 1 * n2 | | 3 * n2 | | 3 | |
| | 1 | |
→ |
| < 1 zatem ciąg jest zbieżny |
| | 3 | |
ok?
16 lis 12:56
Krzysiek: h) ok, tez jest zbieżny na mocy kryterium porównawczego
i)ok tylko znów brakuje oznaczenia że liczysz granice...
16 lis 13:17
michał: Kolejny raz korzystam z kryterium D'Alemberta:
| | n | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| → |
| < 1 Zatem zbieżny. |
| | 2n + 1 | | | | 2 | |
Czy to jest poprawne czy można zrobić tego warunkiem Cauch'ego ?
Kryterium D'Alemberta
| | an + 1 | | | (( (n+2)/(n+1) ))(n+1)3 | |
| | | 3n+1 | |
| |
| |
| | = |
| = |
| | an | | | |
i jak to przekształcić?
[nie piszę, że obliczam granicę bo chcę zrobić jak największą ilość przykładów dzisiaj

natomiast na kartce mam zapisane pisanie tego w edytorze jest troche czasochłonne
16 lis 13:22
Krzysiek: j) jak liczysz: an+1 to wszystkie 'n' zamieniasz na 'n+1' więc to jest źle rozwiązane...
Wystarczy skorzystać z kryterium Cauchyego i policzyć lim n√an
h) to samo kryterium Cauchyego
16 lis 13:25
michał: A mógłbyś na przykładzie h) pokazać jak to obliczyć za pomocą kryterium Cauch'ego

? Bo wiem,
że coś takiego jest ale jeszcze nigdy tego nie stosowałem.
16 lis 13:27
Krzysiek: | | ((n+1)/n )n2 | | 1 | | 1 | |
n√an = |
| = |
| [(1+1/n)n]n → |
| e∞ =∞ |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
zatem szereg rozbieżny
16 lis 13:31
michał: | | n | |
ok, czyli j) ∑n = 1 ( |
| )n z kryterium Cauch'ego: |
| | 2n + 1 | |
| | n | | n | | 1 | | 1 | |
∑n = 1 n√( |
| )n = |
| = |
| → |
| < 1 zatem jest |
| | 2n + 1 | | 2n + 1 | | | | 2 | |
zbieżny
ok?
16 lis 13:41
Krzysiek: tak
16 lis 13:44
michał: mam problem z takim przykładem:
| | 1 | |
∑n = 2 |
| wiem, że z kryterium porównawczego, ale nie wiem jak go |
| | (n − 1)√n + 1 | |
zastosować

mógłbyś pomóc

?
16 lis 13:52
Krzysiek: a jak myślisz będzie zbieżny czy rozbieżny szereg?
16 lis 13:53
michał: ten pierwiastek mnie myli, ale:
(n − 1) *
√n + 1 =
√n3 + n2 −
√n + 1 i właśnie nie wiem
16 lis 13:59
Krzysiek: (n−1) na zbieżność/rozbieżność wpływa: n
√n+1 na zbieżność/rozbieżność wpływa:
√n
ogólnie chodzi, że: (n−1)~n
√n+1~
√n
~asymptotyczna równość
zatem: n
√n=n
3/2
| | 1 | |
i ∑ |
| jest zbieżny więc szacuj od góry |
| | n3/2 | |
16 lis 14:03
michał: | | 1 | | 1 | |
∑n = 2 |
| ≤ |
| |
| | (n − 1) * √n + 1 | | (n − 1)3/2 | |
i jak to zakonćzyć

mógłbyś napisać?
16 lis 14:06
Krzysiek: n−1≥n/2
√n+1≥
√n
16 lis 14:09
michał: nie rozumiem twojego zapisu, co do czego?
16 lis 14:13
michał: mógłbyś jakoś to łatwiej wytłumaczyć? czy moje jest źle?
16 lis 14:24
Krzysiek: | 1 | | 2 | | 1 | | 2 | |
| ≤ |
| * |
| = |
| |
| (n−1)√n+1 | | n | | √n | | n√n | |
| | 1 | |
a Twoja nierówność zachodzi ale czy wiesz,że ∑ |
| jest zbieżny? |
| | (n−1)3/2 | |
16 lis 14:27
michał: teraz rozumiem dziękuję bardzo
| | n + 1 | |
∑√ |
| a taki przykład to jakim ? |
| | n | |
16 lis 14:29
michał: jaki warunek konieczny jest aby ciąg był zbieżny? lub niezbieżny?
16 lis 14:40
Krzysiek: warunek konieczny aby szereg był zbieżny:
an musi zmierzać do zera
16 lis 14:50
michał: nie widzę rozwiązania dla tego przykładu

mógłbyś pomóc?
16 lis 14:51
Krzysiek: policz lim an
16 lis 14:54
16 lis 14:56
Krzysiek: więc nie jest spełniony warunek konieczny zatem szereg rozbieżny
16 lis 14:59
michał: a z którego to kryterium?
16 lis 14:59
Krzysiek: po prostu to jest tw. i z reguły na początku się sprawdza warunek konieczny a dopiero potem
korzysta się z kryteriów
16 lis 15:05
michał: czyli w przypadku:
| | n | |
∑n = 1 |
| również sprawdzamy czy spełniony jest warunek konieczny: |
| | 2n − 1 | |
| | n | | 1 | | 1 | |
zatem an = |
| = |
| → |
| . Jest spełniony zatem ciąg jest zbieżny. |
| | 2n − 1 | | | | 2 | |
i koniec?
16 lis 15:08
Krzysiek: no jak jest spełniony jak 1/2≠0 ...
16 lis 15:10
Krzysiek: po drugie to jest warunek konieczny a nie wystarczający czyli, jeżeli an →0 to nic nie wiesz
ale jeżeli lim an ≠0 to wtedy ∑an jest rozbieżny
16 lis 15:11
michał: aha czyli musi być z zerem, a czy on jest zbieżny?
16 lis 15:12
Krzysiek: no przecież napisałem wyżej... w powyższym przykładzie an →1/2 zatem ∑an jest rozbieżny
16 lis 15:14
michał: aha dziękuję pięknie

po prostu przeczytałem to jak wysłałem swój post.
czyli w tym wypadku:
| 1 | | √n2 + n + n | | | |
| = |
| = |
| = |
| √n2 + n − n | | n2 + n − n | | n | |
dobrze?
16 lis 15:19
Krzysiek: tak
16 lis 15:25
michał: Z kryterium D'Alemberta:
| | (n + 1)2 * n! | | (n + 1)2 | |
= |
| = |
| = |
| | n2 * (n + 1)! | | n2 * (n + 1) | |
| | n2 + 2n + 1 | | | | 0 | |
= |
| = |
| → |
| = 0 |
| | n3 + n2 | | | | 1 | |
Zatem szereg jest zbieżny ?
16 lis 15:28
Krzysiek: tak
16 lis 15:29
michał:
Znowu kryterium D'Alemberta
| | 2n + 1 * n4 | | 2 * n4 | |
= |
| = |
| i co teraz? |
| | 2n * (n + 1)4 | | (n + 1)4 | |
16 lis 15:32
Krzysiek: zatem całość zmierza do 2>1 więc szereg rozbieżny
16 lis 15:33
ICSP: ja bym i tak warunkiem koniecznym to potraktował xD
16 lis 15:34
michał: a możesz rozpisać jakim on sposobem zbiega do 1?
16 lis 15:34
16 lis 15:37
michał: dziękuję
Kryterium D'Alemberta:
| | 1000n + 1 * (n!)1/10 | |
= |
| = |
| | 1000n * (n + 1)!1/10 | |
| | 1000 * (n!) 1/10 | | 1000 | |
= |
| = |
| → 1000 zatem rozbieżny? |
| | (n + 1)!1/10 | | (n + 1)1/10 | |
16 lis 15:43
Krzysiek: zatem zbieżny bo ten ciąg zmierza do zera.
16 lis 15:44
michał: to w którym momencie się pomyliłem

?
16 lis 15:47
Krzysiek: na samym końcu przecież w mianowniku masz 'n' więc ułamek zmierza do zera
16 lis 16:00
michał: jak otrzymuje n, mógłbyś o rozpisać? bo nie bardzo widzę
16 lis 16:02
michał:
16 lis 16:13
Krzysiek: | | 1000 | | 1000 | |
no przecież: |
| → |
| =0 |
| | (n+1)1/10 | | ∞ | |
16 lis 16:27
michał: ok, dziękuję bardzo za poświęcony czas

miałbyć może jutro chwilkę na wytłumaczanienie
liczenia promienia szeregów?
16 lis 16:32
16 lis 16:39