układ równań
Agat: Rozwiąż układ równań:
a * a * h = 144
2a * a + 2a * h + 2a * h = 168
i proszę Was, od początku do końca, bo gdzieś robię błąd i nie wiem, gdzie...
19 lis 12:05
19 lis 12:08
aniabb: napisz jak robisz znajdziemy błąd
19 lis 12:19
Agat: a2h = 144
2a2 + 4ah = 168
h = 144 / a2
2a2 + 4a(144/a2) = 168
i teraz zobaczyłam, że dalej w ogóle pomieszałam strasznie...
19 lis 12:25
aniabb: a3−84a+288=0
a3−36a−48a+288=0
a(a2−36) −48(a−6)=0
a(a−6)(a+6) −48(a−6)=0
(a−6)(a2+6a−48)=0
a=6 lub delta ...
19 lis 13:49