wymiary prostopadłościanu
Agat: Objętość prostopadłościanu o wymiarach a x a x h wynosi 144, a pole powierzchni całkowitej 168.
Ile wynoszą wymiary prostopadłościanu?
18 lis 20:43
aniabb:
a2h=144
4ah+2a2=168
18 lis 20:45
Beti: no to masz układ równań:
| ⎧ | a2h = 144 | |
| ⎩ | 2a2+4ah = 168 |
|
wystarczy go rozwiązać
18 lis 20:45
Kpt. Sanders:
Rysunek obrazowy jest?
Oznacz krawędzie, nieważne w jakiej kolejności, ze wzoru na objętość prostopadłościanu:
V = a*a*h = 144
oraz wzoru na pole powierzchni prostopadłościanu:
P
p = 2a*a + 2a*h + 2a*h = 168
Tworzysz układ równań:
| ⎧ | a*a*h = 144 | |
| ⎩ | 2a*a + 2a*h + 2a*h = 168 |
|
dwie niewiadome, do dzieła, czekamy na efekty
18 lis 20:47