Funkcje
ania: Funkcję kwadratową y=−x2+5x−6 zapisz w postaci iloczynowej i kanonicznej
19 lis 09:59
19 lis 09:59
ania: w kanonicznej wyszło mi y=−(x−2)2+14czy wyszło mi dobrze bo dopiero się tego uczę
19 lis 10:12
aniabb:
| | −b | | −5 | |
p= |
| = |
| = .... chyba nie 2 które masz w nawiasie |
| | 2a | | −2 | |
19 lis 10:14
beti: kanoniczna y = a(x−p)2+q
p=−b2a
q=−Δ4a
p=−5−2=2,5
Δ=25−24=1
q=−1−4=14
y=−(x−2,5)2+14
19 lis 10:17
ania: p=212
delta=1
q=14
czy dobrze obliczyłam proszę
19 lis 10:18
aniabb: a tak dobrze..tylko tego pół za dwójką nie wpisałaś do wzoru o 10:12
19 lis 10:19
ania: dzięki
19 lis 10:21
beti: a iloczynowa y=a(x−x1)(x−x2)
czyli liczymy miejsca zerowe z Δ
x1=−5+1−2=2
x2=−5−1−2=3
y=−(x−2)(x−3)
19 lis 10:23
ania: w iloczynowej
X1=3
X2=2
a funkcja liniowa wyszła mi
y=−(x−3)(x−2)
czy obliczyłam dobrze bardzo prosze o odpowiedz
19 lis 10:24
aniabb: tak dobrze..tylko nie funkcja liniowa, a kwadratowa
19 lis 10:26
ania: mi wyszło na odwrót z x1 i x2
19 lis 10:26
aniabb: mnożenie jest przemienne 4 * 5 = 5 * 4
19 lis 10:27
ania: ja tego nie rozumiem proszę mi powiedziec czy mam napisać rozwiązanie moje czy beti
19 lis 10:28
ania: czyli wszystko jedno obie wersje są poprawne?
19 lis 10:31
aniabb: tak
19 lis 10:32
ania: dziekuje bardzo
19 lis 10:33