różnowartościowa funkcja
beti: f(x)=2x−2−x
2x1−2−x1=2x2−2−x2
niestety nie mam pomysłu jak to rozwiązać....
f(x)=2x2
2x12=2x22
x12=x22
x1=x2 jest różnowartościowa
f(x)=x2−x
x12−x1=x22−x2
x1(x1−1)=x2(x2−1)
18 lis 22:07
zośka: Napisałam ci w poprzednim twoim poście sprawdź sobie
18 lis 22:16
zośka: Funkcja f(x)=2x2 nie jest różnowartościowa
f(−1)=f(1)
18 lis 22:18
zośka: stąd, że x12=x22 ⇒ x1=x2 lub x1= − x2
18 lis 22:20
18 lis 22:22
beti: oki już rozumiem

dziękuję bardzo... a ta ostatnia

z x
2−x
18 lis 22:22
zośka: Napisz jeszcze raz bo nie wiem o którą chodzi
18 lis 22:25
beti: f(x)=x2−x
x1(x1−1)=x2(x2−1)
18 lis 22:32
zośka: A już widzę
x12−x22 −(x1−x2)=0
(x1−x2)(x1+x2)−(x1−x2)=0
(x1−x2)(x1+x2−1)=0
x1=x2 lub x1+x2=1
czyli nie jest różnowartościowa wystarczy wziąć x1=0 i x2=1 f(0)=f(1)
18 lis 22:32
zośka: Można też to uzasadnić w ten sposób, że funkcja f(x)=x(x−1) ma 2 miejsca zerowe ( a więc
przyjmuje wartość 0 dla dwóch różnych argumentów x=0 i x=1
18 lis 22:36
beti: dziękuję teraz już wszystko jasne

18 lis 22:40