różnowartościowość
beti: Sprawdz czy funkcja jest róznowartosciowa:
| | ⎧ | 3x−1x+2 x ≠−2 | |
| f(x)= | ⎩ | 3 x=−2 |
|
x
1 ≠x
2 f(x
1)=f(x
2) nie jest różnowartościowa
3x1−1x1+2 =
3x2 −1 x2 + 2
(3x
1−1)*(x
2+2)=(3x
2−1)*(x
1+2)
po redukcji
6x
1−x
2=6x
2−x
1
na logike podstawiając obojętnie jaką liczbę wyjdzie
x
1=x
2
ale czy można jeszcze jakoś skrócić ostatnie wyliczenia

odp jest różnowartościowa
18 lis 21:17
aniabb: ale z założenia masz x1≠ x2
18 lis 21:22
aniabb: 7x1=7x2
x1=x2
18 lis 21:23
zośka: 7x1−7x2=0
7(x1−x2)=0
x1=x2
18 lis 21:29
beti:
a jak będzie z f(x)=2x−2−x
2x1−2−x1=2x2−2x2
18 lis 21:46
zośka:
(2
2x1−1)*2
x2=(2
2x2−1)*2
x1
2
2x1+x2−2
x2=2
2x2+x1−2
x1
2
x1+x2(2
x1−2
x2)+2
x1−2
x2=0
(2
x1+x2+1)(2
x1−2
x2)=0
pierwszy nawias zawsze dodatni, zatem musi być 2
x1=2
x2
stąd x
1=x
2 ( bo f. wykładnicza jest
różnowartościowa)
18 lis 22:01
18 lis 22:26