Pomozcie;((((
Paulina: Szukam pomysłu jak rozwiazac...
Znalesc odległosc prostych równoległych l1 i l2 o równaniach odpowiednio x−2y=0,−3x+6y−15=0
18 lis 21:42
18 lis 21:49
irena_1: Punkt (2, 1) leży na pierwszej prostej.
Odległość tego punktu od drugiej prostej to odległość między prostymi
| | |−3*2+6*1−15| | | |−15| | | 15 | | 15 | | 5 | |
d= |
| = |
| = |
| = |
| = |
| =√5 |
| | √(−3)2+62 | | √9+36 | | √45 | | 3√5 | | √5 | |
18 lis 21:49
Mila: x−2y=0,
−3x+6y−15=0 /:(−3)
x−2y=0 ; C
1=0
x−2y+5=0 C
2=5
| | |c1−c2| | | 5 | |
d= |
| = |
| =√5 |
| | √12+(−2)2 | | √5 | |
II sposób
obierasz punkt na prostej x−2y=0 np x=0 to y=0
P=(0;0)
odległość tego punktu P od prostej: −3x+6y−15=0
| | 15 | | 15 | | 5 | |
= |
| = |
| = |
| =√5 |
| | √45 | | 3√5 | | √5 | |
18 lis 21:51