seba:
czym sie różni wykres funkcji y=|cosx| od y=cos*2x ?
i jak znależć maximum funkcji y=sinx + cosx
6 sty 23:19
Kret:
7 sie 18:55
wmboczek: || ma tylko górki
2x ma górki i dołki ale 2 razy częściej
maksimum może być tam, gdzie f'=0 czyli dla 45 stopni np.
7 sie 18:59
zombi:
Maksa szukamy tak:
Wiemy, że wartość sinusa zawiera się w przedziale <−1;1>
| | π | |
Czyli dla każdego α (również równego ( |
| +x)) |
| | 4 | |
mamy
−1 ≤ sinα ≤ 1 /*
√2
−
√2 ≤
√2sinα ≤
√2 ⇒ max
√2sinα =
√2
7 sie 19:34
O rety!:
Zapis cos*2x jest bez sensu, czy wmboczek chcący sie popisać swoją wiedzą tego nie wie?
7 sie 20:24
wmboczek: może tak skoncentruj się na meritum a nie czepiaj się zapisu. No chyba że to wszystko co masz
do powiedzenia w temacie
7 sie 20:30
Dziadek Mróz:

|cos(x)| na dole
cos(2x) na górze
7 sie 20:42
5-latek: Pewnie seba juz skonczyl studia bo zadanie z 2008r
7 sie 20:43
O rety!:
Poprawny jest zapis cos2x ewentualnie cos(2x), ale zapis cos*2x to zapis iloczynu wyrażenia
cos przez 2x
wmboczku i to jest meritum.
7 sie 20:53
Mila:
Ja myślę, że to chodziło o y=cos2(x).
7 sie 21:16
O rety!:
No właśnie, może cos
2x albo cos(2x) − diabli wiedzą.
wmboczek nie ma dzisiaj górki, najwyraźniej ma dołek (to określenia
z tekstu
wmboczka).
Proponuję za przyzwoleniem
wmboczka swobodnie stosować zapisy: sin+x, log−5,
lim
n→1 *
√n itp. Po się czepiać durnych zapisów, chodzi przecież o meritum
O rety!
7 sie 21:19
wmboczek: O rety! do polityki !
Cóż za naginanie faktów (że niby dałem jakieś przyzwolenie)
Wspaniałe lawirowanie między tematami (miało być o wykresach a wyszło o prawidłowości zapisu)
No i te podkreślenie własnych kompetencji (patrzcie jak pięknie wstawia indeksy górne i dolne w
ostatnim poście)
Tylko jakoś seba z twoich wywodów nie dowiedział się NIC w interesującej go kwestii.
7 sie 22:01
Dziadek Mróz:
7 sie 22:23