Obliczyć pochodne funkcji
Kamil:
a) y=(2*
3√x2−x)(4*
3√x4+2*
3√x5+x
2)
b) y=log(x+
√1+x2)
c) y=logxa
Posiadam wyniki do tych zadań, ale nie wiem jak je rozwiązać

Proszę o pomoc
17 lis 22:28
zośka: 1) y=(2x2/3−x)(4x4/3+2x5/3+x2)=8x2+4x7/3+2x8/3−4x7/3−2x8/3−x3=8x2−x3
y'=16x−3x2
17 lis 23:05
zośka: b) z tw o pochodnej funkcji złożonej (pochodna złożenia=pochodna funkcji wewnętrznej
*pochodna funkcji zewnętrznej)
| | 1 | | 2x | | 1 | |
y'=(x+√1+x2)' * |
| =(1+ |
| )* |
| = |
| | x+√1+x2 | | 2√1+x2 | | x+√1+x2 | |
| | x+√1+x2 | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| = |
| |
| | √1+x2 | | x+√1+x2 | | √1+x2 | |
17 lis 23:13
17 lis 23:14
zośka: W c) ma być y=log(xa) czy y=logxa ?
17 lis 23:16
zośka: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Jeśli y=log(xa) to y'=(xa)' * |
| =a* |
| = |
| |
| | xa | | xa | | x | |
17 lis 23:17
Kamil: w C jest :
y=logx a
17 lis 23:23
zośka: Przepraszam oczywiście źle zapisałam wzór
logx rozumiem , ze oznacza log
10x ?
Zatem popraw sobie w b)
17 lis 23:25
Jacek: ok dziękuję bardzo za rozwiązania

a w tym przykładzie "c" jest y=log
x a
17 lis 23:32
17 lis 23:40
zośka: | | (logxa)2 | |
inaczej zapisując c) y'= |
| |
| | xlna | |
17 lis 23:42
zośka: zgadzają ci się odpowiedzi?
17 lis 23:42