pochodne funkcji złożonych ;d
niamaniama: drodzy koledzy i koleżanki! czy moglibyście pomóc mi rozwiązać następujące pochodne funkcji
złożonych:
1. y=ln
3(x
2+1)
2. y=arctg(
√x)
3. y=ln(x+
√x2+1)
4. y=e
(√x+x2)
dziękuję serdecznie
17 lis 21:43
aniabb: 3ln2(x2+1) * 1/(x2+1) * 2x
17 lis 21:48
niamaniama: a kolejne
17 lis 21:57
17 lis 21:58
niamaniama: ja wiem, ja mam te wzorki, tylko, że nie wiem czy mam dobre wyniki. przykłady te miałam na
kolokwium i chciałabym skonsultować je z osobami, które dobrze to potrafią
17 lis 22:02
bartekS: | | 1 | |
4.e(√x+x2)*(√x2+1)'=e(√x+x2)* |
| *(x+x2)'=... |
| | 2*√x+x2 | |
17 lis 22:02
niamaniama: dlaczego w nawiasie jest x
2+1 pod pierwiastkiem
17 lis 22:06
bartekS: Pomylilem się
17 lis 22:08
aniabb: zapisz wyniki sprawdzimy
17 lis 22:09
bartekS: Powinno byc x+x2, gdzie studiujesz?
17 lis 22:09
bartekS: W pierwszym to złożenie czego jest?
17 lis 22:10
niamaniama: studiuję zarządzanie na politechnice śląskiej

nie pytaj mnie jakie to złożenie
17 lis 22:12
bartekS: Czyli nie zrobiłaś tego?
17 lis 22:13
aniabb: pierwsze jej rozpisałam
17 lis 22:13
niamaniama: w pierwszym mam taki wynik jaki podała aniabb
17 lis 22:14
bartekS: Po kolei jak to idzie, jeśli to nie problem, bo nie wiem za bardzo, reszta przykładów
zrozumiała.
17 lis 22:16
bartekS: OK już wiem
17 lis 22:17
niamaniama: a moglibyście podać wyniki wszystkich przykładów

ten pierwszy akurat rozumiem, ale chciałam
się sprawdzić
17 lis 22:17
bartekS: Miałaś kolokwium tylko z pochodnych?
17 lis 22:19
niamaniama: pochodne i extrema funkcji. A czemu pytasz
17 lis 22:20
bartekS: Mniejsza z tym, wiesz jak to policzyc:
17 lis 22:23
niamaniama: niestety, ale nie wiem co z tym zrobić. Jak rozwiążesz to napisz wynik
17 lis 22:27
niamaniama: jeszcze raz proszę jakąś dobrą duszę o wyniki pozostałych pochodnych.
17 lis 22:33
17 lis 22:36
niamaniama: dziękuję, dziękuję nieznajomy kolego
17 lis 22:42
bartekS: W 3 nie wiem może się pomyliłem
17 lis 22:42
niamaniama: no właśnie z tym przykładem mam chyba największy problem...
17 lis 22:51
niamaniama: czy ktoś może rozwiązać przykład 3

bardzo proszę
17 lis 23:04