Rozwiąż równania
załamana: Rozwiąż równania: A) |x| + |x2 − x| = 0
B) |x −3| + |x2 − 9| = 0
C) |x −1| + |x + 2| + |x − 5| = 0
D) |x + 2| = −1|(x − 2)(x +2)|
17 lis 21:22
Mati_gg9225535: rozważaj przypadki
17 lis 21:25
załamana: łatwo mówić, nie było mnie w szkole tej lekcji, nie wiem jak się za to zabrać

jakieś
wskazówki
17 lis 21:28
Eta:
A) |x2−x|= |x(x−1)|= |x|*|x−1|
|x|+|x|*|x−1|=0
|x|(1+|x−1|)=0
|x|=0 v |x−1|= −1 −−− sprzeczność
x=0
17 lis 21:33
17 lis 21:34
Gustlik: Eta, Ty na biało? Czyżby na zimę

17 lis 22:12
Gustlik: ad d)
Np. tak:
|x + 2| = −1|(x − 2)(x +2)|
|x + 2| +1|(x − 2)(x +2)|=0
|x + 2| +|(x − 2)||(x +2)|=0
|x+2|*(1+|x−2|)=0
|x+2|=0 v 1+|x−2|=0
x=−2 lub |x−2|=−1 ⇒ sprzeczność.
Odp. x=−2
17 lis 22:52
Eta:
Hehe ... chcę zmienić kolor ... i nie wiem jak?
17 lis 22:54
Eta:
Pomocy
17 lis 22:55
Beti: kliknij na "Twój nick", a potem na "kolor nicka" i wybierz dowolny kolor z palety
17 lis 22:57
Eta:
Klikam i nie widzę kolorów ........
17 lis 22:58
Gustlik: Biała Eta, nie rób mi tego

! Biały Ci pasuje

!
17 lis 22:58
Eta:
17 lis 22:59
Gustlik: No widzisz Eta, od razu C humor wrócił.
17 lis 23:02
Eta:
Ejj
Gustlik 
......... ja zawsze mam humor, nawet jak go nie mam
17 lis 23:03
17 lis 23:04
Gustlik: Biała Eta, no widzisz jak Twói biały idealnie pasuje do mojego czerwonego − jak ulał −
mamy barwy narodowe. Pozdrawiam
17 lis 23:06
Eta:
Jeszcze "orzełka" brakuje
17 lis 23:07
Gustlik: Eta, no to co, możemy jechać na najbliższy mecz reprezentacji Polski, barwy narodowe już
mamy, a o orzełka ja się postaram. Mam nadzieję, że tym razem Stadion Narodowy bedzie wyglądał
jak boisko do piłki nożnej, a nie wodnej.
17 lis 23:20
Eta:
Nie da rady, bo mam uszkodzony staw skokowy

i poruszam się póki co na podwójnych "nogach" ( 2+ 2 kulki)
17 lis 23:25
Gustlik: Oooo, no to współczuję. Pozdrawiam i życzę szybkiego wyzdrowienia. Ale następny mecz to i tak w
przyszłym roku, to chyba staniesz już na nogi bez kulek, co?
17 lis 23:27