Dwa typowo chemiczne zadanka z chemi
sonia: 1. Ile g 45%−owego roztworu HNO3 nalezy dodac do 120g 20%−owego roztworu HNO3 aby
otrzymac roztwór 30%−owy?
2. Jaką objetosc 6molowego roztworu NaOH nalezy dodad do 280 cm3(0.28dm3) 1 molowego roztworu
aby otrzymac roztwór 2 molowy?
17 lis 21:15
aniabb: zadanie 1
| 0,45x +0,2*120 | |
| *100% = 30% |
| x+120 | |
zadanie 2
17 lis 21:39
Eta:

0,45*x+0,2*120 = 0,3(x+120)
rozwiąż to równanie .........
17 lis 21:48
aniabb: jak typowo chemiczne to tylko ze wzoru na stężenie
17 lis 22:29
Gustlik: Biała Eta Można mnożyć masę bezpośrednio przez stężenie, nie będzie ułamków w równaniu,
będzie łatwiej liczyć.
XCzyli
45x+20*120=30(x+120)
To tak, jakby pomnozyć Twoje równanie obustronnie przez 100.
17 lis 22:29
pigor: ... aby być w zgodzie z ...

procentami i "pogodzić" powyższe 2 zapisy to
np. tak :
45%x+20%*120= 30%(x+120) /:5% ⇔ 9x+4*120= 6x+6*120 ⇔ 3x= 2*120 ⇔
x=80
17 lis 22:42
Eta:
17 lis 22:50
Gustlik: No to
Biała Eta − razem tworzymy barwy narodowe. Pozdrawiam
17 lis 22:54
17 lis 22:57