Geometria analityczna
Tabek: Witam bardzo proszę o rozwiązanie poniższych zadań.
1. Znajdź punkt symetryczny do A(3,−4) względem prostej x − 3*y = 5 .
Prawidłowa odp: P(1,2)
2.Napisz równanie okręgu o środku na prostej x − 2*y = 0
przechodzącego przez punkty A(5,5), B(−2,4) .
Prawidłowa odp: ( x − 2 )2 + ( y − 1 )2 = 25
3. Napisz równanie prostej stycznej do okręgu ( x + 3 )2 + ( y − 1 )2 = 5
równoległej do prostej x + 2*y = 0 .
Prawidłowa odp: (1) x + 2*y + 6 = 0, (2) x + 2*y − 4 = 0
4. Napisz równanie prostej stycznej do okręgu ( x − 2 )2 + ( y + 3 )2 = 10
prostopadłej do prostej x + 3*y = 0 .
Prawidłowa odp: (1) 3*x − y + 1 = 0, (2) 3*x − y − 19 = 0
17 lis 20:49
zośka: ad 3) szukana styczna ma równanie postaci : y=ax+b
| | 1 | |
Skoro ma być równoległa do prostej y=− |
| x, to musi mieć taki sam współczynnik kierunkowy, |
| | 2 | |
Podstawiamy za y do rownania okręgu:
ROwnanie to ma mieć dokładnie jedno rozwiazanie (bo styczna ma dokładnie 1 punkt z okregiem)
czyli musi być Δ=0
(7−b)
2−5(5+b
2−2b)=0
49−14b+b
2−25−5b
2+10b=0
−4b
2−4b+24=0
b
2+b−6=0
(b−2)(b+3)=0
b=2 lub b=−3
Zatem mamy 2 styczne:
| | 1 | | 1 | |
y=− |
| x+2 lub y=− |
| x−3 |
| | 2 | | 2 | |
co można zapisać w postaci ogólnej :
x+2y−4=0 lub x+2y+6=0
17 lis 21:31
Tabek: Super! dzięki wielkie
17 lis 21:47
zośka: ad4) Podobnie do 3)
Zaczynamy od równania y=ax+b − równanie stycznej
| | 1 | |
Skoro ma być prostopadła do prostej y=− |
| x to iloczyn ich współczynników |
| | 3 | |
kierunkowych musi być równy (−1),
Zatem styczna ma postać y=3x+b . Wstawiamy to do równania okregu za y:
(x−2)
2+(3x+b+3)
2=10 . Porządkujemy:
10x
2+(6b+14)x+b
2+6b+3=0 (mam nadzieję ,że nie pomyliłam się w rachunkach , sprawdzaj mnie
proszę)
To równanie ma mieć dokładnie 1 rozwiązanie, czyli musi być Δ=0 :
(6b+14)
2−40(b
2+6b+3)=0
b
2+18b−19=0
(b+19)(b−1)=0
b=−19 lub b=1
Styczne zatem maja postać:
y=3x−19 lub y=3x+1 , co można przekształcić do postaci ogólnych:
3x−y−19=0 lub 3x−y+1=0
17 lis 21:47
Tabek: Super a czy potrafiłabyś zrobić zadanie :
Znajdź rzut prostopadły punktu A(3,−2) na prostą 2*x + y = 5 .
odp: P( 3.4, −1.8 )
Ah no i robiąc zadanie :
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A(2,3)
równoodległej od punktów B(1,−2) i C(5,1) .
odp: (1) y = −3.5*x + 10, (2) y = 0.75*x + 1.5
w odpowiedzi wychodzi mi tylko ta druga prosta czyli y = 0.75*x + 1.5, nie mam pojecia jak
wyliczyć ta pierwsza
17 lis 21:55
zośka: ad2) równanie okręgu: (x−a)2+(y−b)2=r2
gdzie S=(a,b) środek , r promień
Skoro środek leży na prostej x −2y=0, to jego współrzędne muszą spełniać równanie tej prostej,
czyli : a−2b=0 ⇒ a=2b
czyli równanie okręgu możemy zapisać:
(x−2b)2+(y−b)2=r2
mamy jeszcze podane 2 punkty, które leżą na tym okręgu. Podstawiamy kolejno ich współrzędne do
tego równania:
(1) A: (5−2b)2+(5−b)2=r2
(2) B: (−2−2b)2+(4−b)2=r2
Rozwiązujemy ten układ równań
17 lis 21:56
Tabek: Z zadaniem
Znajdź rzut prostopadły punktu A(3,−2) na prostą 2*x + y = 5 . odp: P( 3.4, −1.8 )
już sobie poradziłem. Ale bardzo dziękuje za poprzednie !
17 lis 21:58
zośka: Dostaniesz b i r , mając b masz także a i wystarczy podstawić do równania okręgu.
Dasz radę ?
17 lis 21:59
Tabek: może lepiej napisz
17 lis 22:03
17 lis 22:03
zośka: ad zad Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A(2,3) równoodległej od punktów
B(1,−2) i C(5,1) . odp: (1) y = −3.5*x + 10, (2) y = 0.75*x + 1.5
zaczynamy od równania k:y=ax+b
Skoro przechodzi przez A=(2,3) to 3=2a+b ⇒b=3−2a
zatem prosta ta ma postać k: ax−y+(3−2a)=0
Ze wzoru na odleglość punktu od prostej:
| | |a*1−1*(−2)+3−2a| | |
d(B,k)= |
| |
| | √a2+(−1)2 | |
| | |a*5−1*1+3−2a| | |
d(C,k)= |
| |
| | √a2+(−1)2 | |
Te 2 odległości mają być równe |a*1−1*(−2)+3−2a|=|a*5−1*1+3−2a|
|−a+5|=|3a+2|
−a+5=3a+2 lub −a+5=−3a−2
4a=3 lub 2a=−7
a=0,75 lub a=−3,5
b=3−1,5=1,5 lub b=3+7=10
17 lis 22:16
zośka: ad2) ciąg dalszy obliczeń:
25−20b+4b2+25−10b+b2=r2
4+4b2+8b+16+b2−8b=r2
porównując oba te równania:
25−20b+4b2+25−10b+b2=4+4b2+8b+16+b2−8b
50−30b=20
30b=30
b=1
r2=4+4+8+16+1−8=25
r=5
a=2b ⇒ a=2
równanie okregu (x−2)2+(y−1)2=25
17 lis 22:23
zośka: Coś jeszcze?
17 lis 22:24