Znajdź punkt symetryczny do A(3,-4) względem prostej x - 3*y = 5 .
pomocyyy: czesc, prosze was o pomoc. nieco podbramkowa sytuacja
Znajdź punkt symetryczny do A(3,−4) względem prostej x − 3*y = 5 .
i takie o:
Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A(0,0), B(3,0), C(2,1) .
17 lis 18:50
pomocyyy: ludzie, pomóżcie
17 lis 19:07
Nienor: p: x−3y−5=0 A(3,−4)
| | |3*1+(−3)*(−4)−5| | |
d= |
| =√5 → odległość A od prostej p
|
| | 12+(−3)2 | |
v=[1,−3] jest prostopadły do prostej p, a więc równoległy do prostej przechodzącej przez A i
punkt do niego symetryczny:
[x,y]=[3,−4]+t[1,−3]
x=3+t ⇒ t=x−3
y=−4−3t
y=−4−3(x−3)
l: y=−3x+5 → prosta prostopadła do p przechodząca przez A
Odległość punktu symetrycznego do prostej jest równa odległości A, a punkt symetryczny ma
współrzędne C(x,−3x+5)
Wyliczyć x.
2. Podstawić punkty do równania okręgu i wyliczyć.
17 lis 19:14
pomocyyy: dzięki za 1 zadanei, ale gdyby 2 było dla mnie takie proste to bym go nie wrzucał tutaj. ma
ktoś ambitniejsze podejście?
17 lis 19:36
sushi_ gg6397228:
gotowca możesz sobie przed lekcja przepisać, efekt bedzie taki sam−−> dalej nic nie bedziesz
umiec
17 lis 19:38
pomocyyy: nie chce gotowca, ale znam równanie okręgu i nie wiem gdzie tam wstawić 3 punkty.
nie wiem jak to rozwiązać.
17 lis 19:40
aniabb:
(0−a)2+(0−b)2=r2
(3−a)2+(0−b)2=r2
(2−a)2+(1−b)2=r2
a2+b2=(3−a)2+b2
a2=9−6a+a2
6a=9
a=3/2
a2+b2=(2−a)2+(1−b)2
9/4+b2=1/4+(1−b)2
policz b
potem policz r
17 lis 19:41
pomocyyy: i teraz mam podstawy by to przeanalizować i zrozumieć. dziękuję
17 lis 19:43
Tabek: Nienor czy mógłbyś jednak wyliczyć te działanko i znależć X ? Powinno wyjśc x = 1 a mi za
cholere nie wychodzi tyle
17 lis 21:49
Tabek: Również potrzebuje tego zadania oto właściwa treść jak i odpowiedz do niego

Znajdź punkt symetryczny do A(3,−4) względem prostej x − 3*y = 5 .
odp: P(1,2)
17 lis 21:50
aniabb: d=√10
17 lis 21:52
aniabb:
17 lis 21:54
aniabb: | | | x−3(−3x+5)−5| | |
i w module |
| =√10 i wychodzi x=1 |
| | √10 | |
17 lis 22:03
Mila:

x−3y=5
3y=x−5
Prostopadła do m i A∊k
K: y=−3x+b ; −4=−3*3+b⇔b=5
k: y=−3x+5
znajdujemy wsp. punktu przecięcia prostych mi k
x=2 i y=−3*2+5=−1
| | p1+3 | | p2+(−4) | |
S jest środkiem odcinka PA⇔2=( |
| ) i −1= |
| ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
p
1+3=4 i p
2−4=−2⇔p
1=1 i p
2=2
| | 1 | | 5 | |
P=(1;2) sym. do A=(3;−4) względem y= |
| x− |
| |
| | 3 | | 3 | |
17 lis 22:05
Mila: Równanie okręgu już masz? ?
17 lis 22:06
tomek: może ktoś to zadanie z okręgiem bardziej rozpisać?
18 lis 14:36