funkcja kwadratowa
mala2: Proszę o pomoc.
5x2+10x=0
Czy mogę podzielić obustronnie przez 5x?
tak / nie ?
Obliczam pierwiastki.
17 lis 20:13
sushi_ gg6397228:
nie
17 lis 20:13
krystek: 5x(x+2)=0
17 lis 20:13
Aga1.: NIE.
x(5x+10)=0
x=0 lub 5x+10=0
17 lis 20:14
mala2: Bardzo dziękuję.
17 lis 20:15
Monika: Siema. Mogę liczyć na pomoc ?
W pewnym trójkącie każdy kąt jest mniejszy od sumy dwóch pozostałych kątów.
Co można powiedzieć o tym trójkącie?
17 lis 20:17
17 lis 20:18
mala2: To mam następny dylemat.
Czy mogę pomnożyć przez 3?
2x
2−18x=0
2x(x−9)=0
x
1=0 , x
2=9

Proszę o pomoc.
17 lis 20:19
Aga1.: Jakie polecenie?
Równanie możesz pomnożyć , funkcji nie.
17 lis 20:21
krystek: Nie!
Jak masz r−nie to możesz
inaczej byłoby
3f(x)=2x2−18x
17 lis 20:21
mala2: Wyznacz miejsca zerowe:
f(x)=2/3 x
2−6x
Wiem, że to 0 i 9.
Obliczam pierwiastki:
f(x)=0
| 2 | |
| x 2−6x=0 No to mam równanie |
| 3 | |
Już mi się wydawało, że z trójmianem sobie radzę
x = 0 lub x = 9
Czy wolno mi to pomnożyć równanie przez 3
17 lis 20:38
Aga1.: Oczywiście, że mogłaś.
17 lis 20:40
mala2: Bardzo dziękuję.
Jeśli to bardzo głupie pytanie, to przepraszam Matematyków, ale...
f(x)=5x
2+10x
obliczam miejsca zerowe:
5x
2+10x=0
Czy wolno mi podzielić przez 5 i właściwie dlaczego nie wolno przez 5x?
Czy dlatego, że nie wiadomo, co jest schowane pod x?
Czy tutaj miejsca zerowe i pierwiastki to samo?.
17 lis 20:46
krystek: Zgubisz jedno rozwiązanie .M zerowe = pierwiastek równania
17 lis 20:49
Piotr:
przez 5 tak, przez x nie bo ominiesz jedno rozwiazanie.
tak, to samo
17 lis 20:50
krystek: f(x)=3x+2 m zerowe to 3x+2=0
Rozwiaz równanie
3x+2=0
17 lis 20:50
Stefan: Cześć.
Aga1 mam problem z zadaniem, a widziałem że pomagasz wielu osobą w zadaniach. mogłabyś mi
powiedzieć jak dojść do poprawnego rozwiązania mojego zadania?
Czworościenne tekturowe pudełko rozcinamy nożykiem wzdłuż trzech krawędzi wychodzących z tego
samego wierzchołka. Rozprostujemy karton i otrzymaną figurę płaską kładziemy na stole.
Czy figura może być kwadratem?
Mi się wydaje, że tak, ale chciałbym się upewnić.
17 lis 20:50
Aga1.:
Wolno dzielić przez liczbę różną od zera, czyli przez 5.
Miejsca zerowe ma funkcja , a pierwiastki równanie. ( liczy się tak samo)
17 lis 20:51
mala2: @ Krystek
3x+2=0
3x=−2 |:3
Dlaczego miałam to rozwiązać ?
Bardzo Wam dziękuję. Rozjaśniło mi się... do następnego razu.
17 lis 20:57
krystek: Nie miałaś. Tylko pokazałam ,że m zerowe funkcji to pierwiastki równania
17 lis 21:03
Aga1.:

@ Stefan,może być.
17 lis 21:09