| y | ||
tgα= | ||
| x |
| 1 | x | |||
ctg30o= | = √3 = | |||
| tg30o | y |
| √3 | ||
y= − | prawdopodobnie gdzies tu mam błąd lecz go nie dostrzegłem pomoze ktos ? | |
| 3 |
| x | y | |||
Dlaczego ctg(30o) = | a nie | ? | ||
| y | x |
| y | ||
tgα= | ||
| x |
| y | ||
√3 = | ||
| −1 |
| y | ||
Masz, że tg(−120o) = | ||
| x |
| x | ||
A potem piszesz, że ctg(30o) = | ||
| y |
| y | ||
tgα= | ||
| x |
| x | ||
ctgα= | ||
| y |
dzieki (zamienilem bo zapomnialem ze to do funkcji wyjsciowej mam
podstawic czyli do tg a nie ctg
)