pomocy
mania: dany jest ciąg arytmetyczny o wyrazie ogólnym an=5n+3. oblicz ile początkowych wyrazów tego
ciągu daje w sumie 6272
17 lis 16:14
krystek: oblicz r i a
1 ze wzoru podanego następnie:
17 lis 16:39
mania: NIE ROZUMIEM
17 lis 16:56
krystek: Wylicz a1 a2 i r=a2−a1
17 lis 16:57
:): jest taki wzór, wystarczy podstawić do niego wszystkie Twoje dane tj S
n=6272
a1 policzyć: a
1=5*1+3=8
r też obliczysz robiąc
a
n+1−a
n
czyli jak chcesz na liczbach to r=a
2−a
1
wszystkie wartości podstawiasz do ww. wzroru i zostaje do obliczenia n
17 lis 16:58
mania: nie ogarniam tego r
17 lis 17:11
17 lis 17:11
krystek: a2=5*2+3=13
r=a1−a2=...
17 lis 17:13
krystek: ups r= a2−a1
17 lis 17:13