17 lis 00:18
Basia:
wykorzystaj iloczyn skalarny
17 lis 10:53
amadełusz: niestety nadal nie wiem w jaki sposób użyć iloczynu skalarnego
17 lis 12:25
amadełusz: możecie mnie jakoś naprowadzić?
17 lis 13:52
Vizer:
Masz wzór na iloczyn skalarny :
u o v = |u| * |v| * cos(u,v)
Przekształcasz odpowiednio ten wzór, podstawiasz dane i voila.
17 lis 14:20
amadełusz: Najpierw obliczyłem iloczyn skalarny u*v z kątem 1200 i wyszło −1
Potem obliczyłem iloczyn skalarny (2u−v)*(2u+3v) i wyszło −12
Następnie obliczyłem długość |2u−v| i |2u+3v| i wyszło 2 oraz 4
No i do wzoru na cos podstawiłem −12 / 4*2 ... ale nie zgadza się z odpowiedzią, co jest źle?
17 lis 14:21
amadełusz: umiem zrobić większość zadań z tej kartki, a tu mi nie wychodzi...
17 lis 15:08
Basia:
a jakim sposobem −1
u◯v = |u|*|v|*cos(u,v) = 1*2*cos120 = −1
(2u−v)◯(2u+3v) = 4u◯u+6u◯v − 2v◯u − 3v◯v =
4|u|
2+4u◯v−3|v|
2 = 4+4*(−1)−12 = −12
błąd masz tutaj
|2u−v|
2 = (2u−v)◯(2u−v) = 4u
2 −4u◯v + v
2 = 4 + 4 + 4 = 12
|2u−v| =
√12 = 2
√3
|2u+3v|
2 = (2u+3v)◯(2u+3v) = 4u
2 +12u◯v + 9v
2 = 4 − 12 + 36 = 28 = 4*7
|2u+3v| =
√4*7 = 2
√7
−12 = 2
√3*2
√7*cosα /:4
−3 =
√3*7*cosα
| | −3 | | 3√21 | | √21 | |
cosα = |
| = − |
| = − |
| |
| | √21 | | 21 | | 7 | |
17 lis 15:25
amadełusz: dzięki wielkie, pomyliłem minusy z plusami
17 lis 16:26
amadełusz: Mam jeszcze problem z zadaniem siódmym. Pomoże ktoś?
17 lis 23:32
amadełusz: anyone?
19 lis 13:55
19 lis 13:57