pomóżcie
iza: znajdź największą wartość funkcji y=−2x2+6x+5 w przedziale <2,4>.
15 lis 18:33
krystek: Oblicz q zauważ ,że leży poza tym przedziałem , więc max to f(4)
15 lis 18:38
iza: czyli a=−2,b=6,c=5
Δ=b2−4ac=62−4*(−2)*5=36+40=76
q=−Δ/4a=−76/−8=9,5
15 lis 18:49
iza: a jeżeli miałabym obliczyć najmniejszą wartość ?
15 lis 18:50
Beti: nie, nie, nie
1) spr. czy wierzchołek leży w podanym przedziale:
| | −b | | −6 | | 3 | | 1 | |
xw = |
| = |
| = |
| = 1 |
| |
| | 2a | | −4 | | 2 | | 2 | |
czyli x
w wypadło poza przedział <2,4>, więc wierzchołka nie bierzesz pod uwagę
2) musisz więc obliczyc i porównać wartości funkcji na końcach przedziału <2,4>:
f(2) = ... =9
f(4) = ... = −3
wobec tego największą wartością funkcji jest
y=9 dla
x=2
15 lis 18:53
iza: już nie rozumiem
15 lis 18:56
krystek: | | −b | | −6 | | 1 | |
ups Przepraszam Ciebie p= |
| = |
| =1 |
| nie należy do przedziału |
| | 2a | | −4 | | 2 | |
max to f(2)
15 lis 18:56
iza: czyli jeżeli miałabym obliczyć najmniejszą wartość danej funkcji to z jakiego wzoru korzystać ?
p czy q ?
15 lis 19:00
Beti: p lub xw (bo to oznacza to samo), ponieważ przedział domknięty, który masz podany odnosi sie
właśnie do argumentów, czyli x−ów
15 lis 19:02
iza: aaa a jeżeli największa to q czyli y ?
15 lis 19:03
Beti: nie. Zawsze liczysz p
ALE: jeżeli okaże się, że to policzone p ∊ <a,b>, to wtedy liczysz q − i to będzie wartość
największa lub najmniejsza − wyjdzie po porownaniu wszystkich obliczonych wartości
15 lis 19:06
iza: ok spróbuję na innych przykładach i może załapię
15 lis 19:07
Krzysiek : A dlaczego nie klikniesz na lewej stronie na funkcje kwadratowa i tam jest link =znajdowanie
najwiekszej i najmniejszej wartosci funkcji w przedziale. = Tak ladnie jest tam opisane i sa
zadania zrobione
15 lis 19:07
15 lis 19:23
iza: najmniejsza wartość (f) y=3x2−6x+4 w przedziale <2,4>
f(2)=3*22−6*2+4=3*4−12+4=12−12+4=4
(f4)=3*42−6*4+4=3*16−24+4=48−28=20
czyli najmniejsza wartość to będzie 4 ?
15 lis 19:32
Beti: f(4) = 48 − 24 + 4 = 24 + 4 = 28
ale tak, najmn. wartość to 4 dla x = 2, bo wierzchołek leży poza przedziałem <2,4> (p = 1)
15 lis 19:37
iza: a no okej .
15 lis 19:38