cześć ,potrzebuje pomocy z góry dzięki
adrian2001: dane sa wierzchołki czworokąta A(−5,−6),B(8,−4) ,C(10,12), D(−3,10).Obicz obwód, pole
otrzymanej figury oraz sprawdź czy ta figura jest trapezem . Znajdź równanie prostej
zawierajacej przekątno AC
15 lis 13:55
aniabb:

obwód 2
√173+4
√65
Pole =204
tak jest trapezem ..proste AB i CD są równoległe
a nawet równoległobokiem proste AD i BC też są równoległe
prosta AC y=6/5 x
15 lis 14:20
adrian2001: dzięki ajaki wzór zastosowałałeś na obwód
15 lis 15:06
15 lis 22:14
Gustlik: Wektorami:
A(−5,−6),B(8,−4) ,C(10,12), D(−3,10)
| | 2 | |
AB→=[8−(−5), −4−(−6)]=[13, 2] ⇒ a1= |
| |
| | 13 | |
| | −2 | |
CD→=[−3−10, 10−12]=[−13, −2] ⇒ a2= |
| =U{2]{13} ⇒ AB || CD ⇒ trapez |
| | −13 | |
| | 16 | |
BC→=[10−8, 12−(−4)]=[2, 16] ⇒ a3= |
| =8 |
| | 2 | |
| | 16 | |
AD→=[−3−(−5), 10−(−6)]=[2, 16] ⇒ a4= |
| =8 ⇒ AD || BC ⇒ równoległobok |
| | 2 | |
Wyznacznik wektorów:
d(AB
→, AD
→=
| 13 2 |
| 2 16 |
=13*16−2*2=204
Pole = |d(AB
→, AD
→|=204 (wzór na pole równoległoboku w układzie współrzędnych)
Przekątna AC
AC
→=[10−(−5), 12−(−6)]=[15, 18]
12=12+b
b=0
16 lis 00:36