Przedstaw liczbę zespoloną w postaci trygonometrycznej
Marek: z=−1+i
15 lis 07:08
aniabb:
r=√a2+b2 = √1+1 = √2
sinφ=b/r=1/√2 =√2/2
cosφ = a/r = −1/√2 =−√2/2
φ = 135° = 3/4π
z=√2(cos3/4π +isin3/4π)
15 lis 07:24
Marek: dlaczego
√1+1 
?
15 lis 07:27
Marek: już chyba wiem

Sprawdzę później. Dzięki
15 lis 07:29
aniabb: (−1)2=1
15 lis 07:32
Marek: To wiem

Ale chodzi mi o całość r=...
15 lis 07:38
Marek: koło mam za tydzień i zasiadam dopiero do nauki:(. Ale dam radę. Mało znam jeszcze teorii.
Muszę poczytać wszystko. Na pewno będe miał kilka pytań.
15 lis 07:39
aniabb: z pitagorasa..długość promienia wodzącego
15 lis 07:39
aniabb:

α = φ bo na rysunek nie da się wpisać tego symbolu
15 lis 07:42
Marek: Jest

! Bingo

Dzięki. Teraz wszystko rozumiem. Postać liczby zespolonej

Dziękuję
15 lis 07:43
aniabb: 
wszystko jest trudne nim stanie się proste
15 lis 07:44
15 lis 07:45
aniabb: tydzień to szmat czasu

zapraszam częściej
15 lis 07:52
aniabb: chyba jesteś już podwójnie na liście
15 lis 08:21
Marek: podwónie


hahahah pewnie tak... Ale potrójnie nie będzie
15 lis 08:25
aniabb: nie rozcieńczaj obcych tematów, bo moje śliczności o procentach zginą w mroku dywagacji
wiekowych
15 lis 08:26
15 lis 08:27
aniabb: kto wie ile okienek pootwierasz i czy liczy każde oddzielnie

czy to różne osoby bo w sumie
można mieć taki sam nick
15 lis 08:28
aniabb: dopóki dusza młoda

a moja zawsze ma 18lat

to wszystko jest piękne
15 lis 08:30
aniabb: a cóż tam mocium Panie w zespolonych słychać
15 lis 08:32
Marek: to moze tak szybko oblicz mi : (1−i)11 : ( √3+i)9
15 lis 08:47
Marek: przy kresce ułamkowej wszystko sie zamazywało:(
15 lis 08:50
aniabb: Używać trzeba dużego U do Ułamków

jak szybko ..sam wynik czy po kolei ?
15 lis 08:55
aniabb: 1/16 (1−i)
15 lis 08:56
15 lis 08:59
Marek: po kolei
15 lis 09:25
aniabb: a może sam.. najpierw zamień na trygonometryczne
15 lis 09:39
aniabb: miałeś ćwiczyć zamianę postaci ...niooo.. i co
15 lis 09:49
aniabb:

no dobra..narysuję ..ale licz sam
15 lis 10:01