Wykres fukncji bezwzgledna wartosc
Łukasz: ||1−2sinx|−2|
Rozwiąż i narysuj wykres.
Zakres <−2pi,2pi>
14 lis 20:58
Saizou : narysuj najpierw
sinx→2sinx→−2sinx→−2sinx+1→l1−2sinxl→l1−2sinxl−2→ll1−2sinxl−2l
14 lis 21:04
krystek: 1 )y=sinx
2)−2sinx
3)−2sinx+1
4)y=I−2sinx+1I ujemną część odbijasz nad oś OX
5)y=I−2sinx+1I−2
6)y=II−2sinx+1I−2I
14 lis 21:04
Łukasz: mogłbyś przy kazdym komentarz dać? 2sinx to zamiast 1 max to bd 2, sinx+1 to o jeden w góre?
14 lis 21:09
krystek: Tak
14 lis 21:11
Łukasz: a ekstremum, i pkt przeciecia z osiami moge z wykresu odczytac czy da sie to jakoś z tego
wyliczyc zeby było dokładniej?
14 lis 21:15
Łukasz: −2sinx jak bd?
14 lis 21:20
krystek: mnożysz wartości sinx przez −2
i tak sinx ma 0,1,0,−1,0
to −2sinx ma 0,−2,02,0
14 lis 21:24
14 lis 21:25
Łukasz: a czaje czaje
14 lis 21:28
krystek: To dobrze
14 lis 21:29
14 lis 21:54