Oblicz sotsując odpowiednie twierdzenia dotyczace dzialań na logarytmach:
ona:): Oblicz stosując odpowiednie twierdzenia dotyczace dzialań na logarytmach:
a) 3 log 5 z 10 − log 5 z 40 =
b) log 3 z 3 − 2 log 3 z 9 =
c) 2 log 6 z 12 − 2 log 6 z 2=
bardzo prosze o pomoc

14 lis 17:30
Kejt:
skorzystaj ze wzorów:
| | x | |
logax − logay = loga( |
| ) |
| | y | |
k log
a x = log
a x
k
14 lis 17:32
ona:): prosze zrobisz mi podpunkt a) a ja sprobuje zrobic b) i c)
14 lis 17:33
14 lis 17:33
Kejt: witam ponownie
Piotrze
14 lis 17:34
Piotr:
witaj ponownie
Kejt
14 lis 17:35
ona:): a czemu tam wyszlo log 5 z 25

? skrocilo sie cos?
14 lis 17:40
ona:): juz wiem
14 lis 17:44
14 lis 17:45
ona:): sprobuje zrobic podpunkt b) sprawdzicie mi? prosze
14 lis 17:50
Piotr:
pewno
14 lis 17:51
Kejt: jasne, że tak
14 lis 17:51
ona:): log 3 z 3 − 2 log 3 z 9=log 3 z 3 − log 3 z 9 do potegi 2 = log 3 ( 3/92) = log 3 ( 3/81) =
14 lis 17:57
Piotr:
zalapalas dobrze ale po co tak ?
log33 = 1
log392 = log334 = 4
14 lis 17:59
Kejt: jest dobrze, teraz skróć to i spróbuj zapisać w postaci potęgi liczby 3
14 lis 17:59
14 lis 17:59
ona:): to jak wkoncu to ma byc xd?
14 lis 18:00
Piotr:
w obu wypadkach wyjdzie to samo.
wydaje mi sie , ze w tym przykladzie szybciej policzyc osobno logarytmy
14 lis 18:01
ona:): to mam rozpisac tak jak to rozpisywalam czy tak jak wyzej: 1 − log 3 z 3 4 = 1−4 = −3
14 lis 18:03
Piotr:
o widzisz juz masz wynik

jak wolisz. ja bym zostawil tak.
14 lis 18:04
ona:): i ostatni przyklad
14 lis 18:09
ona:): 2 log 6 z 12 − 2 log 6 z 2 = log 6 z 12 2 − log 6 z 2 2 =
14 lis 18:13
ona:): dobrze narazie?
14 lis 18:18
Kejt: jeśli to '2' oznacza wykładnik potęgi to jest dobrze.
14 lis 18:19
Piotr:
no dobrze.
denerwuje mnie to. zeby wstawic indeks dolny wcisnij shift oraz przycisk na prawo od 0 u gory
klawiatury ( jesli masz standardowa )
indeks gory shift oraz 6 .
14 lis 18:20
ona:): ok przepraszam, rozpiszesz mi do konca ten przyklad. PROSZE
14 lis 18:23
Kejt:
| | 122 | | 12 | |
log6122−log622=log6( |
| )=log6( |
| )2=log662=2 |
| | 22 | | 2 | |
14 lis 18:24
Piotr:
znaj ma dobroć :
| | 144 | |
log6122 − log622 = log6( |
| ) = log636 = log662 = 2 |
| | 4 | |
14 lis 18:25
ona:): dziekuje bardzo
14 lis 18:25
Kejt: pierwsza
14 lis 18:26
Piotr:
14 lis 18:26