Wielomiany równania
misiek: Podam kilka przykładów nad jakimi łamię sobie moją głowę żebym chociaż zrozumiał co i jak
trzeba robić:
a) (5x−2)(x2−4)=0
b) (x2+3x)(x2+4)(x2+4x+3)=0
c) x3−x=0
bo wiem, że zadania typu (3−2x)(x2−3x+2)=0 robi się przez obliczanie delty itd.. natomiast nie
wiem jak się zabrać za powyższe.
14 lis 12:56
Piotr:
porozkladaj sobie jeszcze bardziej.
iloczyn jest rowny 0 gdy jeden z czynnikow jest rowny 0.
a) (5x−2)(x−2)(x+2)=0
po prostu przyrownaj kazdy nawias do 0.
pozostale podobnie
14 lis 12:58
Kejt:
a) ze wzoru skróconego mnożenia:
a
2−b
2=(a+b)(a−b)
(5x−2)(x
2−4)=0
((5x−2))(x+2)(x−2)=0
5x−2=0 v x+2=0 v x−2=0
b) robisz podobnie..tylko najpierw wyciągnij 'x' przed nawias..z tego pierwszego nawiasu..
c) wyłączy 'x' przed nawias i rozłóż z powyższego wzoru..
w razie czego pytaj
14 lis 13:00
Kejt: w sumie nudzi mi się to rozpiszę Ci wszystkie..
14 lis 13:06
Piotr:
14 lis 13:07
Kejt:
b) (x
2+3x)(x
2+4)(x
2+4x+3)=0
x(x+3)(x
2+4)(x
2+4x+3)=0
x=0 v x+3=0 v x
2+4=0 v x
2+4x+3=0
x=0 v x=−3 v x
2=−4 //← równanie sprzeczne// v x
2+4x+3=0
x
2+4x+3=0
Δ=16−4*3=4
pierwiastki: 0;−3;−1 przy czym −3 jest pierwiastkiem dwukrotnym.
14 lis 13:12
Kejt:
c) x3−x=0
x(x2−1)=0
x(x+1)(x−1)=0
x=0 v x+1=0 v x−1=0
x=0 v x=−1 v x=1
14 lis 13:14
Kejt: z czego się śmiejesz Piotrze?
14 lis 13:14
Piotr:
nudzi mi sie to rozpisze

misiek moglby sie zainteresowac
14 lis 13:20
Kejt: no co ja poradzę..

jestem uzależniona od zadań..
ano mógłby...wstawić jeszcze jakiś przykład
14 lis 13:21
misiek: Ło kurcze.. Piotrku, nie sądziłem, że to wszystko w takim tempie się podzieje
14 lis 13:23
Piotr:
zawolaj ICSP to Ci taki wielomian da, ze sie nie pozbierasz

tego Godzio Mu chyba nie zakazal
14 lis 13:23
misiek: Zrobię wszystkie zadania jakie mam (troszeczke tego tam mam) zeskanuję moje wypociny i dam do
sprawdzenia wam, bo w temacie matematyki czuję się strasznie niepewnie.
14 lis 13:24
Kejt: jak mi ICSP da to nie będę wiedziała jak to zrobić..żadna frajda..wolę kombinowanie..
14 lis 13:25
Kejt: okej, nie ma sprawy

tylko pisz czytelnie
14 lis 13:26
ICSP: [C{Kejt]] dałem Ci kiedyś zadanka z trygonometrii do zrobienia
14 lis 13:32
Kejt: zgubiłam je gdzieś
14 lis 13:32
14 lis 13:35
ICSP: do Pani usług
14 lis 13:35
misiek: Oto pierwsza cześć moich wypocin, które próbowałem rozwiązywać zanim zwróciłem się o pomoc
tutaj:
http://iv.pl/images/49808048938593332126.jpg
Zostały mi równania do zrobienia, zaraz je zrobię i również zeskanuję do ewentualnych poprawek
i wytłumaczenia.
14 lis 13:45
misiek: i teraz tak (jednak bez skanowania, bo teoretycznie 1 przykład do sprawdzenia, bo nie jestem
pewny:
(x2+1)(3x+2)=0
(x+1)(x−1)(3x+2)=0
x+1=0 v x−1=0 3x+2=0
x=−1 v x=1=0 v 3x=−2/:3
v x= − 0.6
14 lis 14:14
Piotr:
źle
x
2 +1 = 0
x
2 = −1
brak rozw w R
14 lis 14:16
misiek: czyli ma być tak:
(x
2+1)(3x+2)=0
x
2+1=0 v 3x+2=0
tak ?
14 lis 14:39
Piotr:
nie. piszesz ze x
2+1 = 0 nie ma rozwiazania.
| | 2 | |
jedynym rozwiazaniem jest x = − |
| |
| | 3 | |
14 lis 14:41
Kejt: Zobacz sobie podpunkt b), który liczyłam..tam masz podobnie..
14 lis 14:42
Kejt: dziękuję
ICSP
14 lis 14:42
misiek: Ah, faktycznie.. wybaczcie za moją nieuwagę. Teraz pozostało tylko aby ktoś podjął się
sprawdzenia linka powyżej i to będzie raczej wszystko. Tak czy inaczej.. bardzo dziękuję za
wytłumaczenie i rozpisanie tego wszystkiego, jestem wam bardzo wdzięczny.
14 lis 14:46
14 lis 16:35
Piotr:
1. a i c źle
2. dla mnie nieczytelne
14 lis 17:18
misiek: To poprosiłbym o wytłumaczenie co źle zrobiłem w 1 a i c
14 lis 17:57
Krzysiek : Napisz dokladnie jak ma wygladac wielomian P(x) bo raz piszesz 2x3 a raz 23x a to jest wielka
roznica
14 lis 18:43
misiek: Oczywiście, już poprawiam: P(x)= 2x3
14 lis 18:59
misiek: Natomiast czym w stosunku ma się różnić zadanie 2, czyli wykonywanie działań na wielomianach i
uporządkowanie ? To samo porządkowanie nie jest zaliczane jako wykonywanie działań ?
Jak nieczytelnie napisałem zadanie 2, to napiszę tutaj, bo nie wiem co robić oprócz tego
porządkowania i jak ma wyglądać te wykonywanie działań.
Dane są wielomiany: W(x)= 2x2−3 P(x)= x3+x−2 Wykonaj działania i uporządkuj wielomiany:
a) 3P(x)−2W(x)=
te 3P(x) trzeba tak rozpisać ? 3*x3+3*x−3*(−2) ?
b) W(x)*P(x)=
I nadal proszę o wyjaśnienie zadania 1.
Wiem, że truję tutaj 4 litery co poniektórym, ale te wielomiany to naprawdę czarna magia i jak
już wydaje się być zrozumiałe i proste dla mnie to następny przykład rozkłada mnie na
łopatki... mam nadzieję, że szybko załapię o co w tym chodzi, bo póki co jest cięzko.
14 lis 19:09
Krzysiek : No to te wielomiany W(x)=2x2−3 i P(x)=x3+x−2
mamy a) 3p(x)−2W(x)
to piszemy 3*(x3+x−2)−2*(2x2−3) Musisz te wielomiany W(x) i P(x) wziac w nawias jak mozysz
przez liczbe
no to liczymy dalej 3x3+3x−6−4x2+6 po uporzadkowaniu zostanie 3x3−4x2+3x.
No to teraz przyklad b
Musisz tez wziac w nawiasy te wielomiany przy mnozeniu
Bedziemy mieli W(x)*P(x) to piszemy (2x2−3)*(x3+x−2)
Tu przy mnozeniu poteg bedziemy wylkadniki poteg dodawac zgodnie z e wzorem
an*am=an+m i mnozymy kazdy z kazdym
No to mamy 2x5+2x3−4x2−3x3−3x+6 .Uporzadkuj to sobie
Popatrz x2*x3 zgodnie ztym wzroem to jest x5 i jak x5 pomnozysz przez 2 to bedzie 2x5
jak bedzie mial np 3x2*5x4⇒liczysz tak 3*5*x2*x4=15*x6
No to teraz zrob to zadanie a z tym 2x3
14 lis 19:42
misiek: Czyli zadanie 1 a) (przypomnę treśc żeby było wiadomo co liczę)
P(x)=2x3−32+2x−1
W(x)=x2+x−1
Q(x)=x−1
W(x)−2P(x)+Q(x)= x2+x−1−2*(2x3−32+2x−1)+x−1=x2+x−1−4x3−62+4x−2+x−1=−4x3−6x2−4x3+2x−4
dobrze zrobiłem z x2 i 62 mieszając je ze sobą na podstawie tej samej potęgi ?
15 lis 12:25
misiek: końcówkę pokiełbasiłem przepisując....
=−4x3−6x2+2x−4
15 lis 12:27
misiek: i teraz.. jak to będzie dobrze to co mam zrobić z (Q(X))2 ? To będzie (x−1)2 ? dobrze myślę ?
15 lis 12:30