planimetria
Zuzia: W trapezie ABCD, gdzie AB||CD, dane są: |AB|=16, |DC|=10, |AD|=4, kąt DAB=600. oblicz pole i
obwód trapezu, odległość punktu przecięcia się przekątnych trapezu od jego dłuższej podstawy.
13 lis 21:21
Zuzia: kto pomoże
13 lis 21:37
Eta:
| | h | |
Z ΔAED |
| = sin60o ⇒ h= 2√3 |
| | 4 | |
z podobieństwa trójkątów ABS i DCS
13 lis 22:41
Zuzia: | | 8 | |
Skąd wzięło się |
| *h  |
| | 13 | |
14 lis 09:44
aniabb: bo MS = 8 NS = 3 więc MN = 13 które odpowiada wysokości
14 lis 10:00
Aga1.:
a IMSI+INSI=h=2
√3
Stąd
INSI=2
√3−IMSI
i
dokończ.
14 lis 10:32
Aga1.: Ale jestem "blada''.
14 lis 10:33
aniabb: Możesz sobie zmienić kolorek
14 lis 10:33
Aga1.: Nie wiem jak.
14 lis 10:35
aniabb: jak klikniesz na Twój nick będzie zmień kolor
14 lis 10:36
14 lis 10:37
Aga1.: Dzięki
14 lis 10:39
Zuzia: dzięki Aga1. A muszę obliczyć jeszcze obwód to jak mam obliczyć BC
14 lis 12:46